Vorige pagina                                                                                                                                                                                                                                                                                Overzicht IndonesieWoensdag 26 augustus - woensdag 2 september 2009, Lovina Beach, Bali

Op Bali liggen we bij het plaatsje Lovina, een vissers- en badplaatsje aan de noordkust. Het dorp is helemaal op toeristen ingesteld, met veel restaurant, hotels en soevenierwinkeltjes. En ook een massa verkopers die sarongs, namaakhorloges en houtsnijwerk proberen te slijten. Het enige probleem dat de mensen hier hebben is een gebrek aan toeristen. Het lijkt erop dat er zeker twee keer zoveel op toeristen ingestelde winkeltjes zijn dan potentiele klanten. De bevolking is dan ook echt blij met de bezoekende jachten. Toen we aankwamen lagen hier 8 jachten, nu en week later liggen er 16 schepen en het zullen er de komende tijd alleen maar meer worden. Het lijkt erop dat de meeste schepen van de "rally" hier ook heen komen, en dat zijn nog een schip of honderd. Maar de mensen die aan de Sail Indonesia rally deelnemen hebben nu het probleem dat hun visa niet verlengd worden, hun 60 dagen zijn op 21 september afgelopen, en dan moeten ze het land uit. Het lijkt erop dat de regering niet echt meewerkt aan het werven van toeristen. Wij zijn nog steeds blij dat we niet deelgenomen hebben aan deze rally, maar het verblijf in Indonesie via Bali Marina geregeld hebben. Zo zijn we vrij om helemaal onze eigen route te bepalen. Onze visa lopen nog tot 8 oktober.
Maar ondertussen leven wij als god in Frankrijk. Onze vaste bootboy bezorgt diesel, water en laat de was doen, bij het restaurant helpt de dinghyoppasser met het uit het water halen van je bootje, en als we echt duur doen zijn we voor het eten aan een keurig gedekte tafel op het strand 7 euro kwijt inclusief drankjes. Indonesie is echt het goedkoopste land waar we tot nu toe geweest zijn, het leven is voor toeristen comfortabel en het meeste is hier te krijgen.

Lovina strand
Vissersbootjes op het strand van Lovina, de basis van deze bootjes is een uitgeholde boomstam met daarop verhoogde vrijboorden en outriggers voor de stabiliteit

Met een auto (met chauffeur) maken we een rondrit over Bali. Bij de Git Git waterval zijn wij nog de enige toeristen. Langs het voetpad erheen staan lange rijen winkeltjes voor toeristen, de meeste nog gesloten, klanten zijn er niet.

Git Git waterval
Git Git waterval, met op de voorgrond het bijbehorende tempeltje

Op weg naar centraal Bali voert de smalle weg door vrij hoge bergen (tot 1000 meter stijgen we) en dichte bossen met op sommige plaatsen veel apen langs de weg. Ook die apen verwachten meer toeristen.

aap
Nieuwsgierig aapje

De bewoners van Bali zijn overwegend Hindoe. En een goede Hindoe heeft ook bij zijn huis een tempelje. En zo'n tempeltje is al gauw drie maal zo duur als je huis. De goden hebben de hoogste prioriteit. In de overwegend Hindoeistische streken zijn de wegen dan ook omzoomd met tempels, waarachter dan de huizen liggen. Het geheel maakt een vreemde en enigszins rommelige indruk. Hieronder foto's van de Para Ulun Danu Bratan, een Hindoeistisch / Boeddistische tempel, grotendeels gebouwd op eilandjes in het meer.

tempel2
De "watertempel", de hier gehouden ceremonies helpen de watertoevoer voor Bali veilig te stellen

tempel3
Watertempel

Daarna gaat de reis door een gebied met rijstvelden. Nog altijd worden deze velden met de hand aangeplant en geoogst, het ploegen gebeurt soms wel machinaal of met buffels.

rijstvelden
Terrassen voor de rijstteelt, hier ook gedeeltelijk met tomaten beplant


rijstvelden2


rijstvelden3


rijstvelden4

In Ubud bezoeken we onder andere het koninklijke paleis. De verschillende vertrekken zijn open en staan los van elkaar onder fraai versierde daken.


palijs
Een van de vele poorten in het koninklijk paleis in Ubud


paleis2
Zitkamer in het paleis te Ubud


Voor de trouwe lezer: de vorige pagina's (
Savu, Sumba en Komodo) zijn inmiddels voorzien van foto's

Volgende pagina (naar Singapore)