wave4.avi (32466 bytes) Reisverslag

knopje.gif (1063 bytes)     vervolg reisverslag

knopje.gif (1063 bytes)        index reisverslag

Dinsdag 24april 2001, St Georges Bermuda
Douwe: Net las ik in een folder over Bermuda dat St. Georges, de plaats waar ik nu lig door de UNESCO onlangs is benoemd tot één van de “World Heritage Sites”, oftewel een stuk erfgoed van de wereld, tezamen met bijvoorbeeld de piramiden van Cheops en de Eiffeltoren. Het is ook een zeer schilderachtig plaatsje met een klassieke bijna middeleeuws Engels aandoende architectuur. St. Georges is gesticht in 1610 en is daarmee de oudste Engelse nederzetting aan deze kant van de oceaan. Veel gebouwen dateren nog van de eerste helft van de 17e eeuw.

Wat jachten betreft is het hier nog rustig. Een Zweed met een stalen schip (Goran op de Seawitch) is juist vertrokken, solo naar de Orkney eilanden, dwars over de Noord Atlantic, daar woeden nu de zwaarste stormen. Dan zijn er Daniel en Sue, net aangekomen uit Antigua met hun Plumberry, een 7 meter lange walvisboot uit Bequia, gaffelgetuigd, flush dek, geen zeereling en geen motor. Hebben er twee weken over gedaan. Met je hoofd tussen de dekbalken (kromgegroeid tropisch hardhout uit Dominica) heb je binnen net hoogte genoeg om te zitten.

Wat mij betreft is het leven betrekkelijk rustig. ‘s Ochtends om half negen is altijd een hoogtepunt, dan hebben we het radiopraatje met de zeilersvrienden die over een steeds groter gebied uitzwermen. Jerk met de Vindela is nu 3 dagen onderweg van de Britisch Virgin Islands naar Trinidad, harde tegenwind, genuaval gebroken maar zolang hij de genua niet helemaal afrolt blijft hij bruikbaar. Nog 2 dagen te gaan. Tom op de Neander is nog op St. Maarten, zal bij het eerste goede weer vertrekken richting Azoren maar doet misschien Bermuda nog aan, hangt van de wind af. Met de huidige oostenwind moet hij hier vlak langs komen. Louis met de Avalon is nu bijna in Bermuda, denkt woensdag aan te komen, heeft ook veel harde tegenwind gehad. Overigens is Louis de enige andere Nederlandse solozeiler die ik tegengekomen ben dit rondje Atlantic. Guy op de Clin d’Oeil (Belgisch en solo op zelfgebouwde 12 meter schoener) is ook onderweg naar Bermuda, wordt deze week verwacht maar heeft geen SSB. Dave en Anne van de Adagio hebben de boot in Trinidad achtergelaten en zijn voor de zomer naar Engeland gevlogen. En natuurlijk Bert en Gree op de Ciris die momenteel de baaien van Trinidad verkennen en daar een heerlijke tijd hebben. Het is dus iedere ochtend druk op onze frequentie, het is telkens weer vreemd dat je met zo’n klein doosje duizenden kilometers moeiteloos overbrugt.

Daarnaast ben ik begonnen het schip weer verder klaar te maken voor de volgende echt grote oversteek. De Genua afgerold en gestreken, de rollagers gesmeerd, vallen geïnspecteerd. Toen zelf naar de top van de mast, alles goed, alleen lijken de inhaakterminals van het hoofdwant niet vrij te kunnen bewegen, de stagen maakt een kleine hoek met de terminals. Zal de stagen demonteren voor verdere inspectie. Verder moet de motor zijn periodieke onderhoud hebben, dat komt deze week wel eens aan de beurt. En dan zijn er nog de lijsten met kleine dingetjes, van een loszittend draadje tot een piepend blokje. Ook hier streef ik perfectie na, ik heb inmiddels wel gezien dat de Noord Atlantische Oceaan niet met zich laat spotten, in een storm moeten je spullen heel blijven.

 

Het Atlantische project   

hap.cpt (75982 bytes)

knopje.gif (1063 bytes)

knopje.gif (1063 bytes)

    vervolg reisverslag

    voorafgaand reisverslag