wave4.avi (32466 bytes) Reisverslag

knopje.gif (1063 bytes)     vervolg reisverslag

knopje.gif (1063 bytes)        index reisverslag

Zondag 29 april 2001, St. Georges Bermuda        Foto's
Douwe: Nu al weer 2 weken op Bermuda. Het wachten duurt wat lang, maar er zijn 3 goede redenen dat nog even vol te houden. Ten eerste komt Leo 8 mei aan om mee te varen naar de Azoren, voor de afwisseling een lange ruk nu eens niet solo maar met zijn tweeën, zal best gezellig zijn. Ten tweede is het wachten op de opgestuurde Inmarsat, deze zal hopelijk komende week gerepareerd zijn, en met DHL snel weer hier. Ik denk dan rond 10 mei te kunnen vertrekken voor de grote oversteek. De reparatie van de Inmarsat was eigenlijk de belangrijkste reden om zo vroeg al van St. Maarten te vertrekken, dat geeft me hier net genoeg tijd om het ding weer in orde te krijgen. De derde reden om hier nog even te wachten is het weer, eerst passeerde de ene diepe depressie na de andere, nu opeens is het windstilte alom.

We liggen hier nu met de Clin d’Oeil (Guy), de Avalon (Louis) en de Johanna naast elkaar aan de kade in St. Georges, heel gezellig, eten iedere dag samen en nog heel lekker ook. Tom met zijn Neander is maandag van St. Maarten vertrokken, richting Azoren. Hij boekt weinig voortgang, zit nu op 23 38N en 62 38W, vaart veel op de motor in een eindeloze windstilte, al had hij vanochtend weer wat wind. Ook de Aluqueen met Wim vaart op de motor in de windstiltes ten zuiden van Bermuda, heeft inmiddels besloten Bermuda aan te doen om nieuwe diesel te tanken, we verwachten hem dinsdag. Richting Azoren hier vandaan is het momenteel erg rustig, het Azoren hoog neemt de halve oceaan in beslag. Om op alles voorbereid te zijn hebben we gisteren een tankauto geregeld met taxfree diesel en de 3 schepen hier volgetankt. Ik zelf heb nu weer 260 liter diesel aan boord, hoop het niet nodig te hebben.

Donderdag 3 mei 2001, Bermuda
Douwe: Zojuist (11.30 UTC) Tom op de radio gesproken. Heeft op positie 29 13N 63 34W in zwaar weer zijn mast verloren. Is op de motor onderweg naar Bermuda. Heeft waarschijnlijk genoeg diesel als het weer rustig blijft.

 

Vrijdag 4 mei 2001, Bermuda
Douwe:
Toen Tom gisteren opriep met de mededeling dat hij zijn mast verloren was, was het Nederlandse team hier in Bermuda geschokt. Het Nederlandse team dat zijn de Aluqueen, Avalon, Clin d’Oeil en de Johanna, bij elkaar liggend aan de kade in St. Georges. Bij Tom is in zwaar weer een spanner van het onderwant gebroken, daarna brak de mast boven de mastvoet en boven de zaling. Het is hem gelukt ondanks de hoge zee de stukken mast en zeil binnen boord te halen. Ook heeft hij een draad over het schipgespannen als noodantenne voor zijn SSB zendontvanger. Op Toms verzoek hebben we Bermuda Harbour Radio geďnformeerd, die de situatie nauwkeurig trachten te volgen en ook RCC (Rescue Coordination Centre) Norfolk (US Coastguard) hebben we ingelicht. Met Tom houden we 2 maal per dag contact, waarna we Bermuda Harbour weer informeren die dan weer het RCC op de hoogte houdt.

Vanochtend informeerde Tom ons dat de wind afgenomen was (gisteren rapporteerde een schip in de buurt nog 40-45 knopen wind, dat is windkracht 9) en ook de zee was een stuk rustiger geworden. Hij heeft nog 131 mijl te gaan. Zijn snelheid ligt nu net boven de 3 knopen, dat was gisteren slechts 2.6, en hij verwacht Bermuda te kunnen halen met de beschikbare diesel. We verwachten Tom zondag in Bermuda, de Avalon wil hem tegemoet varen om zonodig nog diesel over te zetten en de weg te wijzen aangezien Tom geen kaarten van Bermuda heeft.

Op Bermuda zijn reparatiemogelijkheden voor Tom aanwezig. Een tuiger wil proberen de mast te repareren maar heeft eventueel ook een gebruikte liggen. Maar eerst moet Tom hier zijn.

 

Zaterdag 5 mei 2001, Bermuda
Douwe:
Gisteren rond 21.00 lokaal is de driemast schoener Fleurtje erin geslaagd extra diesel op de Neander over te zetten. Tom is via het net van Herb met de Fleurtje in contact gekomen, de SSB zendontvanger heeft zijn nut weer bewezen. Tom hoeft nu niet zo zuinig meer met de brandstof te zijn en heeft ook mede dankzij het rustige weer de snelheid kunnen verhogen tot 5 knoop. We verwachten hem zaterdag rond 16.00 in de haven. Vanochtend gaat de Avalon naar buiten met extra bemanning voor de Neander en om hem op Bermuda naar binnen te begeleiden, Tom heeft geen kaarten van Bermuda.

Verder alles rustig in de haven van St. Georges, Mark en Alexandra zijn gisteren ook aangekomen. Eigenlijk wachten alle schepen nu op goede wind om naar de Azoren te vertrekken, de laatste tijd steeds oostelijke wind, nu zwak, vanaf zondag wordt een NO storm verwacht. Daarna hopelijk westenwind.

Het Atlantische project   

hap.cpt (75982 bytes)

knopje.gif (1063 bytes)

knopje.gif (1063 bytes)

    vervolg reisverslag

    voorafgaand reisverslag