wave4.avi (32466 bytes) Reisverslag

knopje.gif (1063 bytes)     vervolg reisverslag

knopje.gif (1063 bytes)        index reisverslag

Zondag 15april 2001     04151419 3033.07N 06451.56W 004006
Douwe: Vandaag de achtste dag onderweg. De westenwind bleef gisteren maar toenemen, vlagen tot over de 40 knopen. Voor het eerst het derde rif gezet. De rimpels woeien van de golven, oorverdovend. Zat wel even in de rats dat er wat stuk zou gaan, onder die omstandigheden kan je weinig meer. In de avond was er minder wind, 30knopen, maar wel pal tegen. Onder zeil geen voortgang, er stond te veel kruisdeining, de verdere nacht op de motor met zo'n 3.5 knopen er tegenin. Nu rustig, maar de wind is nog steeds noord, ik motor nu met het doel morgen aan te komen op Bermuda voor de volgende depressie zich aankondigt. Nog 109mijl te gaan.

 

Maandag 16april 2001         Foto's Bermuda
Douwe: Na een relatief rustige nacht vanochtend om 5 uur de lichten van Bermuda! Deze nacht bracht ruime wind, soms wat zwak, ook wat gemoterd. Het was zaak om op tijd aan te komen, de volgende stormdepressie nadert snel. Om 6.30 meld ik me aan bij Bermuda radio voor de aanloop. Ze vragen alle nummers van de apparatuur en veiligheidsmiddelen, maar ze zijn zeer behulpzaam bij de invaart. Meer af bij de douanesteiger. Weer aan land, hoe mooi het varen ook is, altijd weer fantastisch nieuw land aan te doen. 8 dagen over 860 mijl, nooit eerder zoveel aan de wind, nooit zulke harde wind gehad.

 

Vrijdag 20april 2001, Bermuda      Kaart Bermuda
Douwe: Nu al weer een paar dagen op Bermuda, een rustig en lieflijk eiland midden in de Atlantische oceaan. Eigenlijk is het een eilandengroep waarvan de grootste eilande door bruggen verbonden zijn. Het doet vaak aan de Zweedse Skaergard denken, rotsen eilanden en vooral luxe villa's. Het geheel is  omringd door koraalriffen en het schoonste en blauwste water van de wereld.
Ik lig afgemeerd aan de kade in St. Georges, Het noordelijke stadje. Alles doet hier zeer Engels aan. De oude dokken zijn in ere hersteld, nu alleen met winkeltjes voor de toeristen, maar zeer schilderachtig.
Gisteren ben ik met de bus naar Hamilton, de hoofdstad, geweest. Daar heb ik de Inmarsat installatie opgestuurd naar de fabrikant in Denemarken. Ik  kon er geen mail meer uitkrijgen. Hopelijk is hij op tijd terug voor de komende Atlantische oversteek.

 

Zaterdag 21april 2001, Bermuda   Foto's
Douwe: De Dockyard bezocht. Eerst met de bus naar Hamilton. Weer over de smalle kronkelige weg het hele eiland over, aan de ene kant steeds prachtige uitzichten over de oceaan, aan de andere kant het land met de ene villa nog mooier dan de andere. Veel klassieke koloniale huizen, in prachtige stijl met grote kortgeknipte gazons. Vanuit Hamilton met de veerboot naar de meest zuid-westelijke punt van Bermuda, gelegen op Ireland Island. Hier ligt de Royal Naval Dockyard, het voormalige Atlantische hoofdkwartier van de Engelse vloot, opgezet in het begin van de 19e eeuw, de tijd dat Engeland dacht voor altijd de wereldzeeën te zullen beheersen. Dit complex wordt ook wel het Gibraltar van de Atlantische Oceaan genoemd. Een enorm havenbassin wordt ingesloten door een paar grote pieren, met daarachter een uitgebreide, reeks vervallen en gerestaureerde forten, magazijnen en hoofdkwartieren. Het mooist vond ik nog de half ingestorte magazijnen (foto), de Victualling Yard, een enorm gebouwencomplex, een fort in een fort waar je van alle kanten door heen kan kijken. Zware gietijzeren balken hebben ooit de verdiepingsvloeren gedragen, ooit alles met zeilschepen uit Engeland aangevoerd. Het maritiem museum sla ik even over daar wil ik even rustig de tijd voor hebben, dit alles is nog een bezoek waard.

Het Clocktower gebouw daarentegen is geheel gerestaureerd en omgetoverd in een shopping mall waar verveelde Amerikaanse toeristen nutteloze spullen kopen die ze niet nodig hebben. Shopping is hier niet meer iets kopen omdat je het nodig hebt maar puur een tijdverdrijf. Daarna met de bus de lange landweg terug over de vele met bruggen verbonden eilandjes weer naar Hamilton.

Het Atlantische project   

hap.cpt (75982 bytes)

knopje.gif (1063 bytes)

knopje.gif (1063 bytes)

    vervolg reisverslag

    voorafgaand reisverslag