Overzicht Europa

                                                 Vorige pagina

 

Maandag 10 juli 2006

 Cherbourg – Alderney

kerk Cherbourg
De middeleeuwse kathedraal bepaalt het gezicht van Cherbourg

jachthaven van Cherbourg
Het bezoekersponton in de haven van Cherbourg

Na een rustig dagje Cherbourg rond 9.00 uur uit Cherbourg vertrokken, er is wind. We zeilen prachtig de grote havenmond van Cherbourg uit, terwijl verder op zee de stroom nog tegen staat pakken wij een onder de kust staande werveling mee. Het oorspronkelijke idee was direct naar Guernsey te varen, maar de wind trekt steeds verder aan, ZW. In de race van Alderney dus pal tegen en wind tegen stroom staat ons daar niet erg aan. Dan besluiten we er een rustig dagje van te maken en zetten koers naar Alderney, met een kleine bocht om de Race heen, voor je het weet wordt je erin gezogen. Alderney is rustig en landelijk als altijd. Je ligt er nog aan dezelfde boeien achter de pier als 30 jaar geleden, wel is er wat meer bebouwing gekomen.

Aan de riemen
De kapitein aan de riemen op Alderney

strand
Strand op Alderney

Dinsdag 11 juli 2006

Naar Guernsey

Van Alderney varen we niet via de Race van Alderney naar Guernsey maar door de Swinge, de doorgang aan de westkant van Alderney. Dit komt met het tij beter uit en hoewel de Swinge er door alle rotsen heel spannend uitziet is hij op het goede tijdstip uitstekend te bevaren. De meeste gevaarlijke rotsen steken boven water uit.

rotsen swinge

Rotsen in de Swinge bij Alderney

haven St Petersport
Haven van Guernsey

Woensdag 12 juli 2006

Naar Aberwrach

Na inkopen te hebben gedaan en diesel getankt vertrekken we tegen de middag naar Aberwrach. Aberwrach is één van de meest westelijke rivieren in Bretagne, vlak bij de punt. Het is een dikke 100 mijl, We zullen de nacht doorvaren en de volgende morgen aankomen.

Vierge

De 83 meter hoge vuurtoren van Ile de Vierge is het eerste dat we van de Bretonse kust zien

Het wordt een rustige tocht, goed windje, bijna helemaal te zeilen.  Als we er bijna  zijn de volgende ochted, gaat het tij weer tegenstaan, dan duurt het nog uren, de stromen zijn hier sterk. Uiteindelijk meren we om 8.30 af naast de Seawind, waar Peter en Ingrid eigenlijk klaar staan om naar Camaret te vertrekken. Wij zelf gaan eerst even bijslapen, de rubberboot oppompen en maken nog een prachtige wandeling langs de rivier de Aberwrach.

baken
Drooggevallen baken (aan de goede kant passeren) met mosselvisser

Vrijdag 14 juli 2006

Naar Camaret

Prachtige NO wind, 2 reven in het grootzeil, op naar de beruchte vaarroutes rond de punt van Bretagne, tussen het vaste land en het eiland Ouessant. Namen als “chenal de la helle”,  “roche du diable” maken het extra aantrekkelijk. Maar het valt allemaal weer erg mee, gewoon prachtig zeilen met een harde NO wind mee. Ook de getijstromen zijn ondanks het springtij heel matig. Wel is de zee woest en wild.

Mathieu
Pointe de Mathieu, de uiterste westpunt van Bretagne

Camaret
Het zeefront van Camaret

Zaterdag 15 juli 2006

Vertrek naar Spanje

De weerberichten zijn goed, komende dagen een rustige NO wind. We besluiten dan ook direct te vertrekken. Nog een paar laatste inkopen, vers brood, wat fruit en dan gaan de trossen los voor het langste traject tot nu toe, 341 mijl naar La Coruna in Spanje.

laatste Frankrijk
Het laatste stukje Frankrijk

Het wordt een rustige en voorspoedige overtocht. Matige wind, 7-10 knopen, boom in de fok en 4-5 knoop door het water. De eerste nacht slapen we weinig, nog wat onrustig, dan komen we in de routine, draaien rustige wachten, goed eten en volop slaap.

op zee

De derde dag rond 80 mijl van de Spaanse kust verandert het weer. Tegen etenstijd (18.00 uur) trekt de wind aan, eerste rif erin. Dan opeens potdichte mist, met de radar houden we wat vissersbootjes in de gaten. Dan opeens onweer, rukwinden, tweede rif erin, wind draait 180 graden, regen, het gaat maar door.

Van slaap komt weinig meer, uiteindelijk moe van alle zeilwisselingen de motor aan en de laatste mijlen naar La Coruna afgelegd. Dinsdagochtend 18 juli rond 6.00 uur anker neer in een baai bij La Coruna. Als het licht is de jachthaven in waar de Seawind ook net aangekomen is. Even bijkomen.

  Volgende pagina: Spanje