Overzicht Europa

                                                 Vorige pagina

 

                                                  Zaterdag 1 juli 2006

Naar Scheveningen

 

Prachtig weer, alleen geen wind, van zeilen komt niets. 

 
op zee 

Rustig tuffen we op de motor naar Scheveningen, de hele afstand de stroom mee.
Voor ons is Scheveningen geen plek om te blijven, warm, vol en druk in de marina, dus we gaan de volgende dag door.

 

Scheveningen Scheveningen op een zomerse dag

Zondag 2 juli 2006

Naar Blankenberge

 

Lange tocht op de motor naar het zuiden. Eerst kruisen we de Nieuwe Waterweg. vandaag redelijk rustig met scheepvaart.

 waterweg

 De Seawind steekt de Waterweg over.

 

In de middag steekt er een matige noordenwind op, nog even mooi gezeild voor we in Blankenberge aankwamen.

 

Blankenberge

De Johanna in de jachthaven in Blankenberge

 

Maandag 3 juli 2006

Naar Duinkerken

Het wordt bijna eentonig, op de motor met weinig of geen wind langs de kust. Maar je kan zeggen wat je wilt het schiet wel op. Op de vorige reis hebben we dagen in Blankenberge gelegen met harde ZW wind en nog eens bijna een week in Nieuwpoort met nog hardere wind tegen, dus echt mopperen doen we ook niet.

 

Duinkerken

Het havenhoofd van Duinkerken

Duinkerken heeft weinig te bieden, behalve een rustige overnachting in een prima box in de marina.

Dinsdag 4 juli 2006

Naar Boulogne

Weer hetzelfde verhaal. Met stralend weer met de stroom mee een gladde zee over. Bij Calais kruisen een paar ferries ons pad. Als we de aanloop van Calais oversteken komt er één met volle vaart op ons af. Het is onduidelijk of hij voor of achter ons langs zal gaan. De AIS ontvanger (zie aldaar) biedt uitkomst, ik roep hem bij zijn naam op en hij antwoordt dat hij ons gezien heeft en achter ons langs zal gaan. In de middag ronden we Kaap Gris Nez, altijd indrukwekkend die grote kapen.


Kaap Gris Nez

Kaap Gris Nez
 

Boulogne heeft een ommuurd stadsgedeelte, de oude stad. Smalle middeleeuwse straatjes met leuke restaurantjes.

Boulogne

Eten met Peter, Ingrid en Guido Lehr van de Seawind

Het plan is van Boulogne in één ruk naar Cherbourg te varen. Een afstand van 141 mijl, je vermijd daarmee verder oponthoud in de havens van de Seine baai. Woensdag 5 juli varen we samen met de Seawind uit. Nog voor we echt de haven uit zijn besluiten we terug te gaan en een dag te wachten. De ZW wind is een stuk sterker dan we verwacht hadden en pal tegen. In 141 mijl kruisen hebben we geen trek. De Seawind besluit door te gaan, ‘s middags hebben we ze op de radio, ze zitten bijna in Brighton in Engeland maar de wind is inmiddels gaan liggen en ze willen alsnog doorvaren naar Cherbourg.

Donderdag 7 en vrijdag 8 juli 2006

Naar Cherbourg

Woensdag is het zover, we vertrekken richting Cherbourg. Weinig wind, op de motor. Eerst een paar uur de stroom nog tegen, dan een tij mee. Aan het eind van de dag neemt de wind toe, pal tegen met nog 90 mijl te gaan. De zee bouwt zich op, de golven niet erg hoog maar hoog genoeg om de Johanna stevig te laten stampen en er veel vaart uit te halen. Volledig onder zeil is de voortgang tegen de stroom negatief, dus we houden de motor bij met een gereefd grootzeil en hakken er tegenin. In de nacht nog wat kruisende scheepvaart op weg naar Le Havre, met de AIS en de radar ontgaat niets je meer. Tegen de morgen neemt de wind weer wat af, het wordt rustiger, nog 40 mijl te gaan, en het meegaande tij loopt steeds sneller. ’s Middags om 15.00 liggen we in Cherbourg, niet al te moe, best wat geslapen en ondanks al het gemotor toch voldaan, het schiet wel op zo. We treffen ook de Seawind weer, maar voor kort, zij vertrekken zaterdag weer op weg naar Guernsey. Wij blijven zaterdag een dagje in Cherbourg.

Volgende pagina