Overzicht Pacific

Vorige pagina

Zondag 27 juli 2008, vertrokken van Bora-Bora met bestemming Samoa
 
Vanochtend om 9.00 Eveline op land afgezet. Ze had snel een lift. Zelf heb ik de boot verder klaargemaakt, dinghy erop, alles klaar voor zee en zonodig zwaar weer. Ik heb zelfs de bimini opgevouwen. De weersvooruitzichten zijn goed, eerst 2 dagen lichte zuidenwind, dan stabiele passaatwinden. Maar dat voorspellen ze altijd, terwijl de werkelijkheid is dat het stevig waait uit het zuidwesten, en dat doet het eigenlijk al zolang we op Bora-Bora zijn. Om 11.00 voer ik de pas uit. Eerst was de wind inderdaad zwak, maar als snel trok hij aan tot zo'n 15 knopen en nu zeil ik hoog aan de wind met gereefde zeilen naar het westen.

Bora-Bora

Bora-Bora verdwijnt in de verte

We gaan scheef en het schip neemt wel wat water over, maar dat hoort bij een aandewindse koers, niet erg comfortabel. Inmiddels naderen we Maupiti waar we straks ten noorden van passeren.

Maupiti

En Maupiti schuift voorbij. De uitgestrekte motu's met palmbomen zijn nog net te zien

Zo meteen eten koken. Nog 1150 mijl naar Samoa.

Maandag 28 juli 2008, dag 2 van de oversteek naar Samoa
 
Gistermiddag voeren we dicht langs Maupiti, een Society eiland nog ten westen van Bora-Bora. Mooi gezicht, de hoge vulkaankegel en de uitgestrekte motu's met palmbomen daaromheen. Daar nog even met Hans op de Libertijn gekletst via de marifoon, de Libertijn ligt daar binnen het rif voor anker.
Later trok de wind aan, 20 knopen op de meter en het tweede rif moest erin om het hier beneden wat comfortabel te houden. Wind nog zuidzuidwest, volgens het boekje ongebruikelijk, maar niet anders dan we hier gewend zijn. Maar rond middernacht moest het tweede rif er weer uit, wind afgenomen en te weinig voortgang. Daarna veel geklapper van de zeilen waar ik gewoon doorheen geslapen heb. Om 5 uur was de snelheid gedaald tot 2 knopen, motor erbij, kwam ook wel goed uit voor de stroomvoorziening. Om 7.00 vanochtend weer zeilen, zo'n knoopje of 3 gratis en voor niks. Nu een mooie zonnige dag met 6 knoopjes wind en 3 knopen voortgang. Het gaat niet hard maar altijd nog sneller dan wanneer je op Bora-Bora op goede wind blijft wachten. En het leven aan boord op de Pacific is bij rustig weer niet slecht. En dankzij de goede wind gisteren overdag toch nog een etmaal van 120 mijl gemaakt. Nog 1066 mijl naar Samoa (11.00 lokaal, 21.00 UTC).

Latitude 16-11.72S
Longitude: 153-35.39W
Course: 273T
Speed: 3.5

Dindagochtend 29 juli 2008, dag 3 van de oversteek naar Samoa

Gistermiddag een rommelige middag, zwakke wisselende wind, regelmatig de motor bij om toch nog wat vooruit te komen. Tegen de avond wat echte wind, eerst 11, later tot 17 knopen uit het zuiden, hierop is goed te zeilen. Vooral het tweede deel van de nacht goede voortgang gemaakt, eigenlijk steeds tussen de 6 en 7 knopen gelogd. Maar met de zonsopkomst (bewolkt weer) neemt ook de wind weer af, we varen nu tegen de 5 knopen de goede kant op. Nu (8.40 lokaal, 18.40 UTC) nog 954 mijl naar Samoa. Onderstaand
de positie van hedenmorgen 7.00.

Date/Time: 2008/07/29 17:13
Latitude: 16-06.38S
Longitude: 155-23.30W
Course: 275T
Speed: 6.4

Woensdagochtend 30 juli 2008, dag 4, onderweg naar Samoa

Nu, 8.45, net het ontbijt op. Ruwe zee, vanochtend vroeg veel wind, 2de rif gezet en boom in de fok, nu weer wat rustiger, straks het rif maar weer uit het grootzeil. Maar al met al goed opgeschoten, de Johanna loopt er snel doorheen.
Gisteren was een prachtige zeildag. Een mooie stabiele wind uit het ZO, onder vol tuig voeren we steeds tussen de 6 en 7 knopen, heerlijk. Vrij rustige zee, stralende zon. Tegen de avond is de wind wat aangetrokken, een rifje in het grootzeil en een paar slagjes in de genua voor de nacht.
Zojuist weer het nederlandse radionet gehad, de nederlandse jachten op de Pacific praten dagelijks even bij. Zo weet je waar iedereen is en hoe de omstandigheden zijn. De Sun Ra en de Magnet zijn vanochtend op Samoa aangekomen, de Sabbatical op Amerikaans Samoa. Voor mij is dat nu nog 813 mijl (van de 1170), er begint alweer schot in te komen.

TIME: 2008/07/30 18:20
LATITUDE: 16-02.16S
LONGITUDE: 157-54.80W
COURSE: 284T
SPEED: 6.0

Donderdagmorgen 31 juli 2008, dag 5 van de oversteek naar Samoa
 
Gistermiddag: Donkere luchten met zo nu en dan een streepje zon. Overal witte schuimkoppen. Grote golven lopen sissend achter ons aan en laten telkens weer hun krullende witte toppen net achter ons landen. De kuip blijft droog. We varen dubbel gereefd met 23 knopen wind pal achter.

zee van achteren
Hoge zeeen van achter
 
In de nacht nam de wind verder toe, om nu in de morgen weer af te nemen. De zee is nog erg ruw, de luikjes moeten regelmatig in de ingang om de achterin komende regenbuien buiten te houden. Dit lijkt meer op de North Atlantic dan de Zuid Pacific.
Maar het schiet wel lekker op, afgelopen etmaal (7 - 7 uur) 152 mijl afgelegd, waarvan 149 de goede kant op, nu (9.00) nog 665 naar Samoa (van de 1170)

TIME: 2008/07/31 17:20
LATITUDE: 15-34.34S
LONGITUDE: 160-20.35W
COURSE: 267T
SPEED: 6.4

Donderdag middag:
De zee is nog ruw en de wind nogal wisselend. Het ene ogenblik waait het 15 knopen en sukkelen we met 5 knopen door het water, dan van het ene moment op het andere waait het 24 knopen en jakkeren we met bijna 8 knopen voort. Van zeil meerderen is dan ook geen sprake, dubbelgereefd grootzeil met een stukje genua uitgeboomd over bakboord is het maximum.Ook nog een klusje gedaan. In de lekbak onder de motor stond weer olie. Het oliefilter zat goed vast, dus dat was niet de oorzaak. De naad van de carterpan onder de motor lekte. Op mijn buik liggend kon ik de meeste bevestigingsbouten van het carter onder de motor langs met een pijpsleutel bereiken. Die zitten nu weer goed vast. Lekkage lijkt verholpen.Warme maaltijd: nog een bak macaroni van de vorige dag, met verse sla, yogurt met vruchten toe. Het is zo slecht nog niet hier.

Vrijdagmorgen 1 augustus 2008, dag 6 van de overtocht naar Samoa

De wind is vanmorgen wat afgenomen, maar de zee is nog ruw en onrustig. We rollen hevig, een toastje met marmelade vliegt van mijn bord maar ik weet hem in de vlucht nog op te vangen. In de loop van de dag zal de zee wel wat kalmeren. Ondertussen zet ik meer zeil, het tweede rif gaat eruit.Wat is die Stille Oceaan groot! Alleen dit trajectje al, bijna 1200 mijl is al weer 60% van een Atlantische oversteek. Van Panama naar Autralië is ruwweg 8000 mijl. Ter vergelijking: de Atlantic, van Cabo Verde naar Martinique is 2000 mijl. Straks in Samoa heb ik van die 8000 mijl er al 6000 afgelegd. En stil is de Pacific ook. Niet kwa wind, maar wat de scheepvaart betreft en andere vormen van leven. Als ik wakker ben kijk ik regelmatig uit. Je moet dan wachten tot je opgetild wordt op de top van een golf, om dit golvenrijk te kunnen overzien, anders kijk je alleen tegen hellingen water aan. En heb je een keer uitzicht, dan zie je meer golven, een oneindige aaneenschakeling van watermassa's tot de verre horizon rondom. Maar nooit een schip of ook maar een vogel in zicht.

zee vooruit

Nog 524 mijl (van de 1170) naar Samoa, dagafstand (7 - 7 uur) 142 mijl.
Van Shiptrack:
TIME: 2008/08/01 17:15
LATITUDE: 15-20.72S
LONGITUDE: 162-46.15W
COURSE: 276T
SPEED: 5.7
COMMENT: On the way to Samoa, bit calmer now, cloudy

Vrijdagmiddag 1 augustus
Het is vandaag een prachtige dag. De wind is wat afgenomen, maar nog voldoende om steeds 5 - 6 knopen te varen. De zee is tot rust gekomen en de lucht is weer blauw met verspreid de witte passaatwolkjes. Zo is het leven aan boord weer een stuk comfortabeler. De bewegingen zijn minder heftig en het zonnetje straalt. Heerlijk buiten een boek zitten lezen. Het gaat weliswaar iets langzamer, maar dat is goed voor het comfort en het spaart het materiaal, de spullen moeten nog langer mee dan vandaag. En onder dit soort omstandigheden is het ook niet erg als we een dag later aankomen. Straks nog een keertje macaroni met ham eten, maar als dat nog langer duurt ga ik de chef ontslaan. In de avond: donkere wolken pakken zich samen, regen.
Nog 468 mijl naar Samoa.

Zaterdag 2 augustus 2008, dag 7 van de overtocht naar Samoa

Mooie donkere nacht gehad, geen maan. Een tijd buiten gestaan, als je ogen aan het donker gewend zijn zie je de zeilen zich aftekenen tegen de sterren, als het zwerk van een reusachtige vleermuis. Het gereefde grootzeil aan bakboord, de uitgeboomde genua aan stuurboord. En, bij het licht van de sterren, de continu sissende en bruisende boeggolf, we gaan snel. Maar rond 5 uur begon het te motregenen. Een gore druilerige regen pal van achteren en zwakke wind, de Johanna heftig rollend en klapperend op de woeste golven. Ingang dicht, alle luikjes erin en ook het schuifluik dicht tegen de naar binnen waaiende regen, dan weer in bed, gaat wel over. En om 7 uur ging het over in één van de meest verschrikkelijke regenbuien die ik meegemaakt heb. Van het ene moment op het andere massief water uit de lucht en 30 knopen wind, waarop de Johanna er met 8,5 knopen vandoor ging. Zeiljak aan, gordel aan, ingang open, aanhaken en naar de mast, 2de rif nog nooit zo snel gezet, bakken water uit het grootzeil over me heen. De zee platgeslagen door het hemelwater. Dan weer naar binnen, luikjes stonden nog open. Hier binnen één groot waterballet. Het regenwater golft over de vloer met het rollen van de boot, kan zich door de vastgeboute vloerluiken niet snel genoeg een weg naar de kiel vinden. Alles drooggesponst en opgeruimd, dan eindelijk ontbijt, en ja, ook nog de broodmachine gevuld en aangezet. Even later 2de rif er weer uit, we liggen bijna zonder wind als een lamme gans te schommelen op de golven. En net terwijl ik dit tik, herhaalt het patroon zich, weer een gruwelijke bui, weer dat massieve water en zware rukwinden, weer naar de mast en ik weer tot op de draad toe nat. Vloer weer aangedweild, weer droge kleren aan. Maar nu wordt het wat lichter aan de horizon.
En inderdaad, in de loop van de middag werd het weer een stralende dag, alsof er niets aan de hand was. De natte spullen hangen buiten te drogen, het zonnetje schijn en het verse brood was heerlijk.
Later: een zonsondergang in duizend kleuren, weer een nacht begint.
Nog 334 mijl naar Samoa, ik mik erop dinsdag overdag aan te komen.

TIME: 2008/08/03 05:00
LATITUDE: 14-26.28S
LONGITUDE: 166-05.47W
COURSE: 284T
SPEED: 5.4

Zondag 3 augustus 2008, dag 8 van de overtocht naar Samoa

Rustige nacht gehad, geen één keer eruit geweest voor iets anders dan even rondkijken. Maar de zee blijft leeg, ook op de AIS in de vertste verten geen ander schip te bekennen. Vanochtend vroeg nog 267 mijl naar Samoa, etmaal van 134 gevaren, nog 2 etmalen dus, komen we mooi overdag aan.
Vanochtend wat buien, maar lang niet zo heftig als de dag hiervoor, wat wisselende winden, 2de rif erin en eruit. Als de buien voorbij getrokken zijn neemt de wind wat toe. Zonnig, blauwe luchten, witte schuimkoppen overal op zich steeds hoger opbouwende golven. Nu, in de middag steeds tussen de 22 en 27 knopen wind, stevige passaatwind dus. En de golven bouwen zich steeds hoger op, beangstigend soms.
Dan is er nog nieuws: we zijn nu op weg naar huis. Dat zit zo. Kampen ligt op ongeveer 15 graden oost. Ik ben deze dagen de 165 graden west meridiaan gepasseerd. Dat is dus een verschil van 180 graden, de halve aardomtrek. De kortste weg naar huis is dus zoals ik nu vaar, naar het westen, we zijn echt over de helft.

TIME: 2008/08/04 02:36
LATITUDE: 13-50.34S
LONGITUDE: 168-10.23W
COURSE: 288T
SPEED: 6.5

Maandag 4 augustus 2008, dag 9 van de overtocht naar Samoa

Een Jan van Gent scheert laag over de golven in grote cirkels rond het schip. We naderen land. Aan de vogels herkenden de oude Polynesiers de nabijheid van land.
Het weer is opgeklaard, de wind stabiel op een knoop of 20 en de Johanna logt heerlijk zijn mijltjes over een niet te woeste zee. Met nog 89 mijl te gaan (15.30, 1.35 UTC) verwachten we morgenochtend aan te komen.
Gisteravond en het eerste stuk van de nacht waren erg onstuimig. Wind in de 30 knopen, hoge woeste zee. Eén keer brak een golftop met een enorme knal in de kuip, maar toen ik ging kijken stond de kuip niet eens vol water, dus het waren maar wat spetjes. Wel kolkte het water bijna continu door de gangboorden en over het achterdek, maar uiteindelijk loopt alles weer weg. Het slapen was lastig, door de onregelmatige bewegingen is het lastig je stabiel in de kooi te nestelen, als je je steeds schrap
moet zetten slaapt het slecht. Maar inmiddels dus weer een paradijsje hier, laatste maaltijdje op zee koken en morgen aan land.

TIME: 2008/08/05 01:42
LATITUDE: 13-34.03S
LONGITUDE: 170-17.10W
COURSE: 255T
SPEED: 6.2


Dinsdag 5 augustus 2008, aangekomen op Samoa

Vandaag om 9.50 uur, na bijna 9 etmalen op zee, ben ik aangekomen in de haven van Apia op (West) Samoa.
De laatste nacht was rustig. Ik had zeil geminderd om niet te veel vaart te maken, dit is een haven waar je bij licht wilt aankomen. Prachtig en rustig gezeild. Tot 2.30, toen trokken er een aantal buien over, steeds wisselende winden, de stuurautomaat volgt ze prachtig, maar je gaat dan wel de verkeerde kant op. Uiteindelijk de motor een uur bijgezet, ik bleef maar bezig. Later weer rustig gezeild. Maar van slapen kwam niet veel meer, voor het eerst scheepvaart op kruisende koersen, we naderen de bewoonde wereld.

nadering van Samoa

De tijden van kapitein Cook herleven als we samen met de Nansen Samoa naderen

Voor de haven meld je je aan via de marifoon. Je wordt dan door een bootje van de havendienst naar binnen begeleid, prima service, ze helpen ook met afmeren in de nieuwe jachthaven in Apia.
Dit was een zware overtocht met veel wind en buien, maar toch in 9 etmalen (min 1 uur) 1170 mijl gevaren. En dan heb ik het de laatste dagen rustig aan gedaan om niet bij donker aan te komen.
Meer volgt.

loodsboot

De Johanna wordt bij Apia naar binnen gelootst

jachthaven
De Johanna afgemeerd in de marina van Apia

Woensdag 6 augustus 2008, op Samoa

Heden foto's toegevoegd van de oversteek naar Samoa, zie boven.
Voor Samoa zelf komt er een nieuwe pagina, zie onder.

Volgende pagina  Samoa