Overzicht Pacific

Vorige pagina


Donderdag 7 augustus 2008, rondrit over Upolu, Samoa

Upolu is het eiland waarop Apia ligt, daar ben ik nu dus. Samen met de bemanning van de Sun Ra (Willy en Ria) en Anneke van de Magnet hebben we een auto gehuurd en maken we een rondrit over Upoli.
Upolu maakt een heel andere indruk dan Frans Polynesie. De Fransen hebben daar een zware invloed gehad en hebben veel van de oorspronkelijke cultuur verdreven, vaak met opzet. In Samoa zijn de oorspronkelijke structuren veelal in stand gebleven. Vooral het leven in de dorpen volgt nog de klassieke patronen met vergaande familieverbanden. Verder leeft met van het land, overal wordt gewerkt of gehandeld. De dorpen zien er ook totaal anders uit vergeleken met Frans Polynesie. Daar vond je vooral gesubsidieerde nieuwe prefab woninkjes, zo te zien kant en klaar uit Frankrijk geimporteerd. Hier heeft men een lokale bouwstijl, gebaseerd op een traditie van vele eeuwen. Verder heeft Upulu uitgestrekte regenwouden, maar toch een redelijk toegankelijk binneland met veel veeteeld.

Om een indruk te geven van de dorpen heb ik geprobeerd een aantal huizen te fotograferen. Omdat een huis in de dorpen in principe bestaat uit een vloer, een stel palen en een dak, dus een soort veranda, fotografeer je dan meteen het interieur van de bewoners, ik moest dus enige terughoudendheid betrachten en vaak wat afstand bewaren.

huis


huis


huis


huis


huis


huis

luxe huis

Maar ook de luxere huizen met aparte besloten ruimtes zijn in opkomst

kerk
De kerk is het belangrijkste gebouw in het dorp

school
Ook scholen ontbreken niet

rivier

Rivier op Upolu

erf

Erf van een houdsnijder. Rechts de werkplaats, links de kinderkamer

timmerman

Houtsnijders aan het werk

landschap

Uitzicht over west Upolu

kind


waterval

Sopoaga waterval in het zuiden van Upolu

roeiers

Roeiers in Apia haven

Iedere avond klinkt er in de haven getrommel. De roeitrainingen zijn aan de gang. Lange boten met tot 50 roeiers. Voorop de trommelaar die het tempo bepaalt, achterop de coach en de stuurman. het gaat hard.

Volgende pagina : Samoa deel 2