Vorige pagina                                                                                              Overzicht Maleisie en Thailand

Dinsdag 8 en woensdag 9 december 2009, Melaka

Melaka is een bruisende stad met een geschiedenis die ver teruggaat. Melaka werd in 1400 gesticht door een Hindu prins uit Sumatra. Het werd een belangrijke handelspost, halfweg gelegen tussen India en China. In 1511 werd Melaka door de Portugezen ingenomen. Na een beleg van 8 maanden werd Melaka in 1641 door de Nederlanders ingenomen. In 1790 namen de Engelsen de stad over, de Engelsen bleven tot de onafhankelijkheid van Maleisie in 1956.

Portugees fort
Het Portugese fort: Porta de Santiago uit 1511

St. Pauls Church
St. Pauls Church, oorspronkelijk Portugees, 1521, in 1556 vergroot door de Nederlanders


Grafsteen
Grafsteen Hendrik Schenkenberg, in syn leven Opper Coopman en Tweede Persoon der Stad en Fortresse Malacca overleden den 29en Juny 1671


Het Stadthuys
Het Stadthuys, Nederlands, 1641. Reproductie van het vroegere stadhuis van Hoorn, typisch Nederlands koloniale architectuur. Door de Britten roze geverfd.


Eettafel
Tafelschikking uit de Engelse tijd


Havenfront
Havenfront van Melaka


Rivier
De stad wordt door de Melaka rivier doorsnedenRivier
Melaka rivier


Chinatown
China Town


China town
China Town


tempel
Een van de vele tempels in China Town


winkel
Winkeltje in China Town

In Malaisie ben je verplicht om in iedere haven formeel in en weer uit te klaren met je schip. Maar wat je doet is in de eerste haven (Danga Bay dus) uitklaren voor de laatste haven, in ons geval Langkawi, en dan maar kijken of het goed gaat. Hier het verslag van Maaike over haar ervaring in Melaka:

Vanmorgen in het anders zo lege kantoorgebouw waren daar opeens allemaal mannetjes de boel aan het controleren. Een ervan meende mij maar eens even aan te spreken, of we al bij de immigratie waren geweest. Hadden we net het idee dat we die toestand wel konden laten schieten, we hebben de papieren al tot het noorden van Maleisie geregeld, maar eigenlijk moeten we in elke haven die we aandoen ons melden. Ik kon het mannetje niet kwijt raken, hoe dom ik me ook voor deed, dat ik niet wist waar dat dan zat.  Het engels dat de Maleisiers gebruiken is namelijk nogal afwijkend van ons engels. Vanmiddag er toch maar met een taxi heen, daar zei de beamte dat alles in orde was, maar zonder stempels wilden we niet weg. Nu weer een papier met stempels rijker.

Terug op de boot stonk het enorm naar petroleum, de drukslang van het kooktoestel was stuk. Alles onder de petroleum  Maar binnen een uur had Douwe die weer vakkundig gerepareerd, beter dan ooit te voren.
Opgelucht dat alle problemen toch ook weer snel opgelost waren, vonden we het rond vijf uur een goed moment om eens een boottochtje op de rivier de Melaka te maken. Relaxed  maar wel voorzien van de altijd aanwezige muziek hebben we de beide oevers van de rivier kunnen bekijken. Gaf een goede indruk van de rest van de stad. Aan de ene kant een kampong die met geld van de Unesco prachtig gerestaureerd is, aan de andere kant achter weelderige begroeiing verstopt een andere kampong waar je in de regentijd beslist geen schone voeten houdt.

Volgende pagina Malacca straat 2