Vorige pagina                                                                                              Overzicht Middellandse Zee

Griekenland
, Cycladen, Syros en Kithnos

Woensdag 19 mei, naar Syros

Het weer is gekalmeerd, 7 uur gaan de lijnen los en het diep ingegraven hekanker omhoog. Verder naar de westelijke Cycladen richting Athene. We meren af in het kleine haventje van Finikas op Syros. Positie 37-23.83N 024-52.59E.

de Johanna in Finikas
Het haventje van Finikas is nogal vol, maar we duwen de Johanna er gewoon tussen

Donderdag 20 mei 2010, Syros

Vandaag een toertje rond het eiland. De stad Ermoupolis is echt een grote stad, het is dan ook de hoofdstad van de Cycladen. Het is een drukke stad met veel verkeer en prachtige oude gebouwen.

Stadhuis van Ermoupolis
Stadhuis van Ermoupolis, bouwwerk van Ziller uit 1878

even pauze
Even pauze op een van de vele terrasjes

Uitzicht over Ermoupolis
Uitzicht over Ermoupolis met de haven, kijkend richting zuid. Links onder de meerplaats voor jachten, rechts achter het cruiseship de nieuwe marina, eeuwig in aanbouw

De rest van het eiland valt wat tegen. De stad is groot maar het eiland is klein. Veel lintbebouwing en weinig karakteristieke dorpen. Als het weer meezit morgen verder.

Vrijdag 21 mei 2010, naar Kithnos

Koers pal west, 23 mijl van Syros naar Kithnos. We kunnen zowaar het meeste hoog aan de wind zeilen! Bij de nadering ziet Kithnos er dor en kaal uit. Troosteloze bergen met een opvallend stelsel van muurtjes die grote stukken grond begrenzen. Die bijna eindeloze muren moeten in vroeger tijden met de hand opgestapeld zijn toen landbouw en veeteelt dat nog de moeite waard waren. Ook zijn restanten van terrasstrukturen zichtbaar.

Nadering van Kithnos
Nadering van Kithnos

Op Kitnos meren we af in het haventje van Loutra, een klein dorp aan de noord-oost kant van het eiland. Positie 37-26.55N 024-25.57E.


Afgemeerd in Loutra
De Johanna aan het piertje van het haventje in Loutra

Zaterdag 22 mei 2010, Kithnos

De havenmeester heeft het druk. Zo druk dat hij om het vol te houden een flinke dosis dope genomen moet hebben. Hij heeft inmiddels ogen als een kameel en springt heen en weer als een harlekijn. Wat een gedoe, waarom dat alles? Er komt een regatta van motorboten uit Athene. En wat voor motorboten. Van het type vol gas tot het hoekje van de haven. Glibberig en glad, pronkerig en patserig. Liefst met bemanning die dan "security" achter op z'n T-shirt heeft staan en alleen de lijnen hanteert want de kapitein staat aan de gashendels en het roer bij het cruciale afmeren. Dat afmeren gaat achteruit waarbij de bodem van het haventje met ankerkettingen geplaveid wordt. Veel geroep en geschreeuw, geratel van kettingen, polsdikke trossen die door de lucht vliegen. Ook de Johanna moet het ontgelden, wij worden door onze junk naar een hoekje van de haven gedirigeerd, gelukkig langszij, geen anker naar de bodem. En indirect gaat dat allemaal van EU geld. Ik ben er even een beetje ingedoken. Een beetje Griek betaalt geen BTW over zijn jacht. Dat jacht zit in een firma die de BTW terugkrijgt en een investeringssubsidie ontvangt. De bemanning is ook in dienst van de firma. Maakt de firma verlies, geen probleem, een mooie aftrekpost voor de holding waar de andere inkomsten van de ondernemende Griek in terecht komen. In Nederland zijn dat soort constructies ondenkbaar, maar Griekenland koestert zijn rijken. En heeft de staat te weinig belastinginkomsten, geen probleem, de EU springt bij. Die Grieken weten te genieten van het leven.
Wij trouwens ook, we hebben nog een mooie wandeling gemaakt naar de Chora, het oude stadje boven op Kithnos. Hoewel het landschap er heen rommelig was en tegenviel was het stadje verrassend.

Motorboten inde haven van Loutra
Links de motorboten in de haven van Loutra

Zondag 23 mei 2010, Kithnos

Op de noordwestpunt van Kithnos liggen de restanten van een middeleeuws fort, de "Kastro Orias". Deze versterkingen van de toenmalige bewoners zijn in 1537 door de Turken verwoest. De Kastro ligt op een moeilijk toegankelijke hoge bergtop en
is alleen te bereiken via oude ezelpaden door de velden en over de bergen.. Via een oude poort ga je de Kastro binnen, eigenlijk de ruines van een oude stad. De kapel is gerestaureerd, met een prachtig pleintje. Verder op de berg liggen de restanten van huizen en de ruines van een byzantijns kerkje. Dit kerkje staat op instorten en wordt tegenwoordig door schapen als beschutting gebruikt. Tot mijn verbazing bevinden zich in het achterste stuk van de kerk nog veel fraaie fresco's in redelijke staat.

Wandelpad
Wandelpad over de bergen

Wandepad
en tussen de muren

de Kastro
Gezicht op de Kastro

Toegangspoort van de Kastro
Toegangspoort van de Kastro

kapel van de Kastro
De gerestaureerde kapel van de Kastro

De oude kapel van de Kastro
De oude kerk van de Kastro

Ingang van de oude kapel
De ingang van de oude kerk

Fresco's in de oude kerk
Fresco's in de oude kerk


Volgende pagina: Griekenland, Attica