Vorige pagina                                                                                              Overzicht Middellandse Zee

Griekenland
, Attica,  Piraeus en Athene


Maandag 24 mei 2010,  voor anker bij Gaidouroniso eiland

We verlaten de Cycladen en zetten koers naar Piraeus, de haven van Athene. Vrijdag zal Maaike vanaf Athene naar huis vliegen, zondag komt dochter Marieke hier aan om het volgende traject mee te varen. We vertrekken vroeg, genieten van het prachtige ochtendlicht op de eilanden. Bij de noordpunt van Kithnos hebben we het zicht op de Kastro waar we gisteren heen wandelden, hoog op de bergen.

Zicht op de Kastro
Op de middelste rotspartij staat de Kastro

De tocht gaat verder langs kaap Sounion met zijn Poseidon tempel. De ankerplaats bij Sounion ligt te onbeschut voor de heersende zuidenwind. Daarom ankeren we voor de nacht iets verderop bij Gaidouroniso eiland. Positie 37 39.22N 23 57.62E.

Sounion
Kaap Sounion

Woensdag 26 mei 2010, Athene

We liggen inmiddels afgemeerd in een van de Olympische jachthavens van Athene, dichtbij Piraeus. Deze haven is inmiddels een verenigingshaven die geen passanten ontvangt, dat vinden ze te veel gedoe. Maar wij mogen op de plek liggen van de Farside van Marin Timmermans, die wij onderweg ontmoet hebben, met dank want dat komt heel goed uit. Het schijnt anders namelijk moeilijk en heel duur te zijn een plek te vinden in de buurt van Athene. Overigens is er plek zat in deze haven. Positie 37-56.22N 023-41.24E.
Vandaag Athene in geweest. Op het centrale Syntagmaplein de gebruikelijke demonstraties, door luxe winkelstraten naar de smalle kronkelstraatjes van de Plaka. Onder de Akropolis troffen we een nieuw museum aan, dat was er bij ons vorige bezoek in 2003 nog niet, het Akropolis museum. Het gebouw staat op palen boven de opgegraven oude stad, de staatjes en resten van huizen zie je door de glazen vloer van de benedenverdieping. Echt heel mooi gedaan. Het museum toont verder de vondsten op en rond de Akropolis, prachtig.

Museum
Zaal in het Acropolis museum

Akropolis
De Acropolis

Vrijdag 28 mei 2010, Athene

Vanochtend vroeg Maaike naar de luchthaven gebracht. Verder wat rondgezworven door Piraeus. Waar vroeger de straatjes vol ambachtslieden, winkels en werkplaatsen zaten vind je nu boutiekjes met kleren.

Zaterdag 29 mei 2010, Athene

Weer voor dag en dauw op. Dit keer om op openingstijd bij de Acropolis te zijn, het ochtendlicht is het mooist en veel andere toeristen komen vaak later. Ondanks de hijskranen en de nog altijd doorgaande restauratiewerkzaamheden blijft de schoonheid van de klassieke tempels hier indrukwekkend.

Parthenon
Parthenon in het ochtendlicht

Detail westgevel
Westgevel van het Parthenon met kopien van de metopen, de originelen staan inmiddels in het Acropolis Museum of in het British Museum in Londen

Erechteion
Erechteion, de dames die het dak van de serre torsen, de Karyatides genaamd, zijn kopien. Vijf originelen staan in het Acropolis Museum, de zesde is indertijd door de Britten meegenomen

Zondag 30 mei 2010, Athene

Vandaag de luiken van de ingang en de helmstok een lakbeurt gegeven, het moet nog een keer maar begint al te glimmen. Vanmiddag dochter Marieke van de luchthaven opgehaald, zij vaart de komende weken mee.

Maandag 31 mei 2010, Athene

Weer een dag Athene. Nu rondgezworven over de Agora en door de Plaka.Vooral de tempel van Hephaistos op de Agora is bijzonder. Deze tempel is erg goed bewaard gebleven, aan de voorkant zit zelfs het dak er nog op.

Tempel van Hephaistos
Tempel van Hephaistos

Dinsdag 1 juni 2010, naar het kanaal van Korinthe

We verlaten Athene, genoeg van de drukke stad. Met een zuidwestenwind zeilend naar het westen. Maar die wind duurde niet lang. Alsof een knop werd omgedraaid werd de wind 20 knopen west, pal tegen. Is dit een voorproefje van wat ons in de Golf van Korinthe te wachten staat? Laten we er het beste van hopen. Vandaag, op dinsdag, is het kanaal gesloten. We ankeren in de bocht noordelijk van de kanaalmonding. Op de wal snelwegen en villa's, weinig interessants, we blijven aan boord. Morgen de doorvaart regelen. Positie 37 55.25N 023 00.85E.

Volgende pagina Golf van Corinthe