Vorige pagina                                                                                              Overzicht Middellandse Zee

Griekenland
, Nisyros en Astipalaia

Woensdag 5 mei 2010, naar Nisyros

We vertrekken vroeg, om zeven uur gaat het anker omhoog. Dat gaat makkelijk, gisteravond hebben we namelijk onze ankerlijn op de boot losgemaakt en onder de ketting van de buurman doorgehaald zodat onze lijn nu over zijn ketting loopt inplaats van andersom. We varen langs een eenzaam klooster bij de noordpunt van Symi, het eiland is hier een rotswoestijn.

Klooster op Symi
Analipsis klooster op de noordpunt van Symi

Naar Nisyros is 30 mijl pal west, het grootste stuk varen we vlak langs een lange uitloper van de Turkse kust. Nysiros is een klein eilandje wat net als Symi tot de Dodecanese behoort. Het eiland heeft geen diepe baaien die ankerplaatsen bieden, maar een kleine aangelegde haven bij het plaatsje Pali aan de noordzijde van Nisyros. Daar meren we af voor restaurant Afrodite. Afrodite heeft Wifi internet, we zijn dus aan boord van alle gemakken voorzien. Morgen het eiland verkennen.

Afgemeerd in Pali
De Johanna afgemeerd voor restaurant Afrodite in Pali op Nisyros, 12 stappen van de boot naar het terras.

Donderdag 6 mei 2010, Nisyros

Als echte toeristen huren we een autootje om Nisyros, een vulkaaneiland te bekijken. Eerst hoog de berg op, vergezicht na vergezicht, daarna weer omlaag naar de krater van de oude vulkaan.

Haven bij Pali
Haven bij Pali, de Johanna ligt links aan de kade. De havenmond is veranderd, aanloop niet meer uit het noorden zoals in het boek van Heikel, maar oost naar west

Aangekomen op de bodem van de vulkaan dalen we langs de steile wanden af in de kraters. Hete zwaveldampen belemmeren de ademhaling, ik brand mijn voeten. Ze zeggen dat deze vulkaan uitgedoofd is, al duizend jaar niet meer aktief. Maar ik geloof er niets van, wat betekent duizend jaar op de vele miljoenen jaren van uitbarstingen, niets dus.

krater
De grote krater op Nisyros

Maaike in de krater
Maaike afgedaald in de krater

Zwaveldampen
Zwaveldampen stijgen op uit gaten in de bodem, geel gekristalliseerde zwavel rondom

Na de avonturen in de vulkaan rijden we naar het dorp Nikia. Nikia ligt boven op de rand van de vulkaan met prachtige vergezichten naar zee en over de kraters. In Nikia wonen nog 70 mensen, maar het dorp maakt een levendige en verzorgde indruk.

Nikia
Dorpsplein van Nikia

Mandraki
Mandraki met het klooster Spilianis in de vesting boven het dorp

Mandraki is de hoofdplaats van het eiland. Hier komen de ferries aan en dus ook de toeristen. Mandraki wordt beheerst door een middeleeuwse burcht waar inmiddels een klooster in gevestigd is.

Evagelistra
Het klooster Evagelistria hoog in de bergen

Vrijdag 7 Mei 2010, naar Astipalaia

Vandaag woei er een zwakke zuidoosten wind. Dat komt niet vaak voor in deze buurt. Wij zeilen dus, een rustige tocht naar Astipalaia, waar we zojuist in de diepe baai van Vathi voor anker zijn gegaan. Aan de wal twee huizen, de eerste is een taverna. We gaan straks dus uit.
Positie 36 37.16N 026 23.69E.
Inderdaad uit eten geweest. We mochten de vissen in de koelkast uitzoeken, er werd speciaal voor ons gekookt, voortreffelijk. We waren de enige gasten.

voor anker in Astipalaia
De Johanna voor anker in de Vathi baai op Astipalaia

diner in de taverna
Diner in de taverna van Vathi

Vathi
Het plaatsje Vathi, links de taverna

Volgende pagina:
Astipalaia en Naxos, Cycladen