Vorige pagina                                                                                              Overzicht Rivieren en Kanalen


Het Rhône - Rijn kanaal

Kaart van de route is bijgewerkt voor de aangepaste route. De nieuwe route is in het geel aangegeven.

Om een beter overzicht van de route te geven heb ik een kaartje beschikbaar met daarin aangegeven de route die we op het oog hebben. Deze route gaat via de Rhône, de Saône, le Canal des Vosges, het Canal de l'Est naar de Maas. Een alternatief is dat we via de Moezel en de Rijn varen, valt nog te bezien.
Voor de kaart klik hier (opent in een nieuw window).Zaterdag 30 juli 2011, l'Isle-sur-le-Doubs

De kapitein is jarig! En hij wordt nog 65 ook. Om dat te vieren doen we extra veel kilometers en sluizen vandaag. Maar als de kapitein even niet goed oplet (hij is nu tenslotte 65) stuurt de stuurvrouw naast de geul en loopt de Johanna voor het eerst in deze wereldreis muurvast in de modder. Alle koraalriffen heb ik weten te omzeilen, maar de banken in de Doubs worden ons noodlottig. Vol gas vooruit of achteruit, het mag niet baten, er zit geen beweging meer in. Bijboot uit en met een zware tros naar de geul geroeid. Gelukkig komt er al snel een motorbootje aan, zo'n kleintje met twee keer 300 pk. Die kon echt niet om mijn bijboot met tros heen. Paar rukjes en de Johanna was weer uit de modder en in zijn element. Daarna vandaag de 19 sluizen volgemaakt.

mist
Ochtendmist over de Doubs

hoog
Vreselijk hoog

smal
Het kanaal wordt steeds smaller

ligplaats
De Johanna afgemeerd in
l'Isle-sur-le-Doubs

Zondag 31 juli 2011, Montbéliard

Vandaag verlaat het kanaal de rivier de Doubs en volgt de rivier de Allen. Bij één sluis hebben we pech, de afstandsbediening meldt dat er een incident is en dat hulp onderweg is. Inderdaad komt er na een half uurtje een sluiswachter op een fiets die de zaak weer aan de praat brengt. Na een sluis of 12 houden we het voor gezien en meren af in de jachthaven van Montbéliard, een wat groter plaatsje.

ophaalbrug

Net Nederland

Maandag 1 augustus 2011, Montreux le Chateau

Na 74 sluizen zijn we vanaf de Saône 160 meter gestegen en hebben we het hoogste punt van het Rhône - Rijn kanaal bereikt. De Johanna ligt nu op 340 meter boven zeeniveau. Morgen beginnen we via 39 sluizen de afdaling van 106 meter naar de Rijn.

Hoogste punt
De Johanna afgemeerd voorbij de laatste sluis omhoog

Dinsdag 2 augustus 2011, Zillisheim

Vandaag beginnen we aan de afdaling naar de Rijn. Eerst nog een stuk kanaal en dan volgt een trap van 15 opeenvolgende sluizen. De sluizen zijn hier niet meer automatisch. De sluiswachter die ons vergezelt is een werkstudent op de fiets. Het is jammer dat deze jongen de werking van de sluizen nog niet zo goed begrijpt, om de andere sluis moet hij hulp halen om op het goede knopje te kunnen drukken.
Na de middagpauze gaan we door met het schutten. Nu hebben we een efficient team van twee sluiswachters op brommers. De één schut ons, de andere snelt vooruit naar de volgende sluis om die klaar te maken. Telkens als we bij een sluis arriveren kunnen we er direct invaren. Dit gaat super, iedere halve kilometer een sluis die een minuut of tien duurt, en die minuten zijn dan voornamelijk de tijd om weer drie meter te zakken. We meren af bij het gehucht Zillesheim, bij de eerste sluis die we morgen zullen passeren. We hebben het record sluisje varen met middagpauze verbeterd en op 32 sluizen gezet

kanaal
Kanaal op de waterscheiding

sluizentrap
Afdaling richting Rijn

wilde bloemen
Wilde bloemen bij de sluis

afgemeerd
Onze oceanzeiler afgemeerd in Zillisheim

Woensdag 3 augustus 2011, Mulhouse

Vandaag de laatste sluizen van het Rhône - Rijn kanaal. Rond 11 uur arriveren we in Mulhouse en meren af in de oude haven.

Oude haven Mulhouse
Oude haven in Mulhouse

Volgende pagina: de Rijn