Vorige pagina                                                                                              Overzicht Rivieren en Kanalen


Het Rhone - Rijn kanaal

Kaart van de route is bijgewerkt voor de aangepaste route. De nieuwe route is in het geel aangegeven.

Om een beter overzicht van de route te geven heb ik een kaartje beschikbaar met daarin aangegeven de route die we op het oog hebben. Deze route gaat via de Rhône, de Saône, le Canal des Vosges, het Canal de l'Est naar de Maas. Een alternatief is dat we via de Moezel en de Rijn varen, valt nog te bezien.
Voor de kaart klik hier (opent in een nieuw window).

Dinsdag 26 juni 2011, Dole

Na 80 sluizen en 430 km varen zijn we terug op de plek waar we 8 dagen geleden ook waren. En dat is bij de ingang van het kanaal van de Rhône naar de Rijn. We hebben lang zitten puzzelen wat de beste alternatieve route is. Via de Marne naar de Maas was één optie, maar wel  via 270 sluizen. En de Franse kanalen zijn mooi, maar wel met mate. En verder zijn de Franse kanalen dus onbetrouwbaar en slecht onderhouden, met alle risico's voor verder oponthoud en omleidingen. Het "Canal du Rhône au Rhin" lijkt een goed alternatief. Het gaat van de Saône via 110 sluizen en 220 km naar de Rijn bij Mulhouse. En eenmaal op de Rijn ga je met een hoop stroom mee direct naar Nederland. En stremmingen op de Rijn zijn zeldzamer dan op de kanalen van Frankrijk.

Canal du Rhône au Rhin
De invaart van het Canal du Rhône au Rhin, deze plek passeerden we acht dagen geleden al

Nog voor de lunchpauze van de sluiswachters bereiken we de invaart van het Canal du Rhône au Rhin. Achter een Nederlandse tjalk met Engelse vlag gaan we de sluis in. De sluiswachter geeft ons hier de afstandsbediening voor de volgende geautomatiseerde sluizen. Die sluizen zijn dan wel automatisch, maar bij het omhoog schutten, wat wij de komende 76 sluizen zullen doen, gaat het er behoorlijk roerig aan toe. Het kanaal volgt de rivier de Doubs tot de waterscheiding van de Elsas, en gaat zo nu en dan ook over die rivier zelf.. De eerste stad die we aandoen is Dole. Dole is een echte verrassing, een schtterende sprokkjesachtige binnenstad direct aan de rivier.

omhoog schutten
Woelig water bij het vollopen van de kolk

Dole
Het centrum van Dole

huis Pasteur
Het geboortehuis van Louis Pasteur in Dole

Woensdag 27 juli 2011, sluis 52, Canal du Rhône au Rhin

De vaarroute volgt de rivier de Doubs afgewisseld met stukken kanaal. Als je uit een stuk kanaal op de rivier komt vaar je akelig dicht langs de stroomversnellingen.

stroomversnelling
We worden in de richting van de stroomversnelling gezogen

Krap
Er vaart van alles, soms is het een beetje krap


ligplaats
Onze ligplaats, rechts sluis 52, op de berg de citadel van Besançon

Donderdag 28 juli 2011, Besançon

Vanochtend waren we al vroeg in Besançon, het was maar een paar kilometer varen. We meren af aan een ponton naast de invaart van de tunnel die onder de citadel door de bocht van Besançon afsnijdt. Vandaag een rustige dag, olie verversen en wat verdere zorg voor de motor, 's middags de citadel op. Enorme vestingwerken met verre uitzichten.

uitzicht vanaf de citadel
Uitzicht vanaf de citadel. Linksvoor de ingang van de sluis, de varende mototboot wacht voor de invaart van de tunnel, de Johanna is het achterste schip aan de steiger

Vrijdag 29 juni 2011, DeLuz

Vanochtend Besançon verder bekeken, pas in de loop van de middag vertrokken. We voeren veel op de rivier, weidse uitzichten. Wel goed opletten om in de geul te blijven. Borden op de oever geven de afstand van de geul tot de wal aan. Toch nog 20 km en 5 sluizen verder gekomen, alle beetjes helpen.

rivier
Het bord geeft de afstand van de geul tot de wal aan

dubbele sluis
Dubbele sluis, schiet lekker op

ligplaats in DeLuz
Kanaal in DeLuz, verderop het jachthaventje


Volgende pagina Rhone - Rijn kanaal deel 2