Vorige pagina                                                                                              Overzicht Rivieren en KanalenDe Rhône vanaf Avignon


De Pont Saint Benezet
En de Pont Saint-Benezet, meesterwerk uit de 12de eeuw, in 1668 gedeeltelijk weggespoeld, bekend van "Sur le Pont d'Avignon"

Avignon
Avignon vanaf de Rhône

Zaterdag 9 en zondag 10 juli 2011, Avignon

In Avignon liggen we aan de kade, afgemeerd aan een ander Nederlands jacht. Van de in de gids vermelde drijvende steigers is niets te vinden. Maar we liggen wel direct tegen het centrum aan, de weg oversteken, de stadspoort door en je bent in de middeleeuwse stad. Lang niet gek dus.

Jachthaven

De jachthaven van Avignon

Het is druk in Avignon, in juli zijn er namelijk gelijktijdig twee theaterfestivals. Het eerste festival is het officiële, het ander het off-festival, het inofficiële dat is opgezet door kleinere groepen die niet mochten deelnemen aan het officiële festival. Inmiddels spelen er honderden groepen en zijn er meer dan duizend voorstellingen. De stad hangt letterlijk helemaal vol met affiches en overal op straat geven de toneelgroepen voorproefjes van wat er zoal in de voorstellingen te zien zal zijn. Een drukke en gezellige boel dus hier.

toneelgroep
Theatergroep die bezoekers werft

Verder wandelen we over de brug van Saint-Benezet, dwalen door de stad en bezoeken het imposante "Palais des Papes".

Avignon
De toegang tot Avignon vanaf de brug Saint-Benezet

Paleis
Het "Palais des Papes"

Maandag 11 juli 2011, naar Viviers

Langs dit stuk Rhône zijn weinig aanlegplaatsen. Daarom zouden we maar een klein stukje varen, naar St. Etienne-des-Sorts. Volgens ons boek zouden daar drijvende steigers zijn.
De Rhône voert ons door een schitterend mediterraan landschap. Smalle gekanaliseerde gedeelten waar de cirkaden het geluid van de motor bijna overstemmen worden afgewisseld met brede watervlakten  achter de stuwen. Oude kastelen langs de oevers worden gevolgd door schilderachtige dorpen. We hebben uiteraard de stroom tegen, meestal zo'n 1.5 knoop. We geven flink gas en varen dan 6 kn door het water, terwijl we er 4.5 over de grond vooruitkomen.
Als we om half twee bij St. Etienne aankomen blijken de drijvende steigers niet meer te bestaan. Geen aanlegmogelijkheid in dit prachtige dorp. Dan maar verder naar de volgende sluis. Dat is de sluis van Bollène, met een verval van 23 meter de grootste van Frankrijk en misschien wel van de hele wereld. De passage was indrukwekkend en verliep vlekkeloos, afgezien van wat communicatieproblemen met de sluiswachter. Bij deze sluizen meld je je op de marifoon aan. Maar toen we in de sluis lagen begon de sluiswachter een verhaal in rap Frans waar ik echt geen touw aan vast kon knopen. Toen ik niet meteen antwoordde herhaalde hij zijn betoog door de luidsprekers van de verder lage sluiskolk. De akoestiek was fantastisch en de echo's ook, maar het was onverstaanbaar. Uiteindelijk heeft hij in zijn beste Engels via de radio duidelijk gemaakt dat ik de planken die tegen de stootwillen hangen moet verwijderen. Die zouden gevaarlijk kunnen zijn in combinatie met de drijvende bolders in de kolk. Geen planken dus.

St.Etienne
St. Etienne-des-Sorts, geen aanlegmogelijkheid voor jachten

watervlakte
Brede watervlakten, even verderop een kerncentrale

sluis
Nadering van de sluis van Bollène, het licht staat op groen, we mogen invaren

sluis
Op aanwijzing van de sluiswachter liggen we voorin de kolk

sluis
De middelste deuren sluiten zich

bolder
In de kolkwand verzonken drijvende bolder gaat met het schip mee omhoog

sluis
We zijn boven

sluis
En alles ziet er anders uit

Rhone
De Rhône voor Viviers

Om 7 uur komen we in Viviers aan. Een klein haventje aan de voet van een stadje. Dat stadje is een verrasende hoop door mensenhanden gestapelde stenen op de top van een heuvel aan de Rhône. Een wirwar van kerken en huizen. Veel ruïnes, ook veel bewoonde panden waarvan de eigenaars proberen het verval van eeuwen te herstellen.

Viviers
Viviers vanaf de haven

Viviers
Viviers vanaf het kasteel


Volgende pagina De Rhône vanaf Viviers