Vorige pagina                                                                                              Overzicht Rivieren en Kanalen

Frankrijk, de Rhône tot Avignon

Maandag 4 juli 2011, Frankrijk

Om 7 uur 's ochtend gaat het anker neer in de Golf de Fos, de baai die toegang geeft tot Port Napoleon en de Rhône. We zijn op binnenwater, voorlopig geen lange oversteken en woeste baren meer!
Golf de Fos is een uitgestrekte baai met lage oevers, aan één kant liggen grote olieterminals en chemische industrie. Het is windstil en het regent.
Positie 43 23.117N 004 53.790E.

Golf de Fos
Uitzicht over de Golf van Fos

Woensdag 6 juli 2011, Port Napoleon

Gisteren naar de marina in Port Napoleon gevaren, de zeilen geborgen en de mast klaargemaakt voor verwijdering. Port Napoleon is een enorme marina met vooral veel services op de wal.

Vandaag is de mast van de Johanna afgehesen. Ook het zonnepaneel en de antennesteun moeten van de radarmast af, ze zijn te hoog voor de bruggen. Wij hebben nu een motorboot, even wennen. De mast gaat met een transporteur (Walter Graf) naar Elburg, de verstaging en de zeilen passen nog net in de voorpunt. De tocht door het Franse binnenland kan beginnen.

mast hijsen
De mast wordt gehesen

zonnepaneel demonteren
Ook het zonnepaneel moet er af

Donderdag 7 juli 2011, naar Arles

Vandaag gaat de reis over de binnenwateren echt beginnen. In Port Saint Louis gaan we de sluis door naar de Rhône.
Het varen op binnenwater is even wennen. We varen op de stuurautomaat, maar je moet echt steeds uitkijken en bijsturen. Er staat een harde zuidenwind en ik moet de neiging onderdrukken een stuk genua uit te rollen, maar die is er niet meer, het voelt gehandicapt. Druk is het niet op de Rhône. Zo eens in het uur een groot schip en het aantal jachten dat naar het noorden vaart schat ik op zo'n vijf per dag. Het water is vlak en er is veel te zien. In Arles is het moeilijk een ligplaats te vinden, ze zijn er bijna niet. Uiteindelijk leggen we aan bij een restaurant, prima gegeten.

Sluis Saint Louis
Onze eerste sluis, hier achter stroomt de Rhône

afstand
Langs de Rhône staan kilometerpalen, naar Lyon is het 322.5 km

Rhone
Het eerste stuk Rhône, groot water

Arles
Arles vanaf de Rhône

Ligplaats in Arles
Onze ligplaats in Arles, aan restaurant Peniche

Kerk Arles
Saint Trophime Kathedraal in Arles, uit de 12de en 14de eeuw

Arles
Straatbeeld uit Arles

Vrijdag 8 juli 2011, naar Avignon

Hoewel Arles eigenlijk een extra dag waard is gaan we vandaag toch door naar Avignon, de ligplaats is te slecht. Als het restaurant gesloten is kunnen we niet de wal op.
Bij Beaucaire hebben we de eerste sluis in de Rhône, met een verval van 16 meter. Deze Rhône sluizen hebben drijvende bolders die mee omhoog gaan, dat maakt het schutten erg makkelijk,  vergeleken met het Panamakanaal
doodsimpel.

Sluis
We varen de sluis van Beaucaire in

TGV b rug
Kruising van de twee sporen van de TGV net voor Avignon

Volgende pagina:  de Rhône vanaf Avignon