Overzicht Pacific

Vorige pagina

Dinsdag 17 juni 2008, voor anker bij Taina Marina, Tahiti

We zijn nu al weer meer dan een week op Tahiti. En de dagen vliegen voorbij. Waar zijn we dan zo druk mee? Veel regelen, formeel inklaren (de inklaring op de Marquesas was maar een voorlopige), visum verlengen (ik wil langer dan 3 maanden blijven). En natuurlijk de nodige inkopen en klussen aan de boot. Maar eerst de grote vraag die iedereen bezighoudt: is Tahiti mooi? Het antwoord : ja, uit de verte wel. Als je het eiland nadert zijn de woeste in de wolken priemende bergpieken indrukwekkend. Ook voettochten in het binnenland (met gids) moeten indrukwekkend mooi zijn. Maar lig je voor anker en houd je je bezig met de dagelijkse dingen zoals tochjes met de "truck" (voor passagiersvervoer omgetimmerde vrachtwagen) naar Papeete en de supermakten dan is Tahiti niet mooi.

truck

"le truck" naar Papeete

Het uitzicht vanaf de ankerplek over het rif naar Moorea is weliswaar super, maar de kust is helemaal bebouwd met privee villa's, waarachter een 4 baans autoweg loopt.

outriggers
Op de ankerplek, de nationale sport, peddelen in de outrigger kano's

De bebouwing is verder rommelig, overal veel verkeer en uitlaatgassen. Papeete als stad heeft behalve wat dure winkels en een leuke markt weinig te bieden.

Maltese Falcon
De Maltese Falcon in Papeete, niet iedereen vaart met een 31 voeter

Vanaf de ankerplek hebben we ook uitzicht op de de Passe Taapuna, een doorvaart door het rif die in de pilot als gevaarlijk wordt aangemerkt. Een paar dagen geleden voer het nederlandse jacht de Libertijn door die pas naar buiten. Zie onderstaande foto, het is allemaal goed gegaan.

Libertijn
De Libertijn in de Taapuna pas

Wat de Johanna betreft is de laatste aanwinst een bezine generator om stroom op te wekken. Weliswaar hebben we genoeg zonnepanelen om het dagelijkse verbruik te dekken als de zon maar schijnt. Maar daar zit nu het probleem. In Panama was veel bewolking, dan is er geen andere keus dan de hoofdmotor te draaien om stroom op te wekken. En toen dacht ik: dat wordt op de Pacific wel beter. Op de Marquesas trokken de eilanden bewolking aan, en steeds moest de motor weer draaien. Op de Tuamotos was wel veel zon, lage eilanden creeren geen bewolking. Maar hier op Tahiti was het weer helemaal mis. 's Ochtends een beetje zon, de rest van de dag is het bewolkt. En op stroom van een windmolen kan je ook niet altijd rekenen, op veel ankerplaatsen waait het nauwelijks. Verder heb ik al eens een windmolen gehad en weer afgeschaft omdat hij meer lawaai dan stroom maakte. Nu het roer dus om, geen ecologische stroom, maar gewoon stroom uit benzine. Eerst van de Libertijn een Honda generator geleend om eens uit te proberen. Weinig lawaai, veel stroom. Maar Honda is hier niet te koop, dus een Yamaha aangeschaft. Als hij moet draaien staat hij op het voordek. Maakt nog minder lawaai dan de Honda. Als we in de kuip zitten kan je bijna niet horen dat hij draait. Een enorme verbetering vergeleken met het draaien van de hoofdmotor, zeer veel rustiger, en het scheelt een hoop slijtage aan de motor.

Yamaha
De Yamaha generator op zijn plekje op het voordek

Vrijdag 20 juni 2008, naar zuid Tahiti

Een tocht met de huurauto naar het zuiden van Tahiti. Hier bezoeken we onder andere de botanische tuin

Chestnut
Tahitiaanse Chestnut bomen in de botanische tuin

Zondag 22 juni 2008, tocht door het binnenland van Tahiti


Samen met de bemanning van de Stamper, Mieke en Rob, maken we met een huurauto een tocht het binnenland van Tahiti in. Dit keer hebben we geen stoere 4-wheel drive maar een doodgewoon Peugeotje. Rond Tahiti loopt een geasfalteerde ringweg met op een paar plaatsen een pad het binnenland in. Zo'n weggetje gaan we in. We rijden langs een rivier door een diep dal met steile wanden. Een woest landschap met overal watervalletjes van de bergen.

landschap Tahiti

Maar al snel stuiten we op een bord "verboden voor alle verkeer, behalve 4-wheel drives", na enige aarzeling rijden we toch maar door, je huurt tenslotte geen auto om te gaan lopen.

oversteek rivier
Oversteek van de rivier

landschap
In de verte de randen van de krater van de vulkaan op Tahiti

naar de Marae
Oversteek op weg naar de Marae

Aan de overkant van de rivier moet ergens een Marae liggen, een archeologische plaats met een oud heiligdom. De oversteek van de snelstromende rivier is even spannend, maar we komen er. Op de Marae zijn een aantal terrassen en oude offerstenen. Tot onze verbazing wordt het heiligdom ook nu nog in ere gehouden, de stenen zijn versierd en er liggen kleine offergaven, men zal wel denken hier: baat het niet het schaadt ook niet.

Marae
Offerranden bij het heiligdom

Teruweg
Bijna weer terug

Maandag 23 juni 2008

Vanmorgen om 4 uur Marieke van de luchthaven gehaald. Verder waait het hard vandaag, ieder tochtje met de bijboot van de wal naar de boot levert je een nat pak op en een bijboot vol water. Toch even naar Papeete geweest, kon Marieke ook daar een indruk van krijgen.

Volgende pagina  Societies deel 2