Overzicht Pacific

Vorige pagina


Dinsdag 19 augustus 2008, vertrokken naar Vanuatu

Vanmorgen om 9.00 de pas uit. Brekers aan beide kanten, maar daartussen in voldoende diepte en rustig water.

pas
Bakboord kant van de pas bij de doorvaart, links het wrak op het rif, rechts de palen die de BB zijde van de pas markeren

pas
Stuurboord zijde van de doorvaart

Nu met ruime wind onderweg naar Vanuatu, 1140 mijl naar port Vila. Ik sla Fiji over. Het schijnt wel mooi te zijn maar de bureaucratie schijnt daar, volgens berichten van zeilers die er geweest zijn, erg toegenomen te zijn na de staatsgreep van 2 jaar geleden. Sommige zeilers hebben problemen met inklaren, bewerkelijk en er wordt veel ingepikt (drank). Het is ook een moeilijke groep voor solozeilen, lange stukken zonder ankermogelijkheden met veel riffen. Dat sla ik dus over zodat ik meer tijd heb in Vanuatu, daar komt Eveline eind van de maand ook heen.


Woensdagmorgen 20 augustus 2008, dag 2 van de tocht naar Vanuatu
 
Een zware golf knalt tegen de zijkant van de boot. Massief water rolt over de buiskap. Het is dus gaan waaien. Dat zag er gistermiddag wel anders uit. Het mooie windje waar ik mee vertrokken was verdween. De golven bleven. Uiteindelijk een paar uur op de motor gevaren. Ondanks de heftige bewegingen toch maar eten gemaakt, geen hutsput maar maceronie met ham. Was lekker. Maar na het eten kon er weer gezeild worden, de wind trok steeds verder aan tot ik om 5 uur vannacht het tweede rif moest steken en ook de boom uit de genua gehaald heb, de wind kwam iets te veel van opzij in.

zee
Hoge zeeen achtervolgen de Johanna

Sindsdien is het flink blijven waaien, nu zo'n 25 knopen. Dat terwijl de gribfiles voor dit moment niet verder komen dan 16 knopen. Wel zou de wind tegen het weekend toenemen, we zullen zien of dit al die toename is of dat het er nog bovenop komt. Maar dit is een stevig schip en we kunnen wel wat hebben. Verder vanochtend nog de broodmachine gevuld zodat we straks met de lunch heerlijk vers brood hebben. Maar dat soort simpele klussen worden hele projecten op een zee als deze.

Vrijdagmorgen 22 augustus 2008, dag 3 van de tocht naar Vanuatu
 
Waar is donderdag 21 augustus zal de oplettende lezer roepen. Het antwoord is simpel: overgeslagen. Wij zijn ergens vannacht de datumgrens gepasseerd. Dan gaat niet de klok een uur terug maar de kalender een dag vooruit. Je kan dit zien als een compensatie voor al die keren dat je de klok teruggezet hebt en dus steeds een uur extra kreeg. Nu ben je een dag kwijt. Was het hier eerst 13 uur vroeger dan in nederland, nu is het 11 uur later.
De nacht was roerig, rond 3 uur werd ik wakker doordat we een paar enorme schuivers maakten, loeiende wind, zo tussen de 30 en 35 knopen.

zee
Naarmate de wind langer doorzet bouwt de zee zich verder op

Derde rif gezet, nu met het zeiljack aan, veel overwaaiend water. Daarna gedroeg de boot zich weer wat beter en hoefde ook de windvaanstuurinrichting er niet meer zo hard aan te sleuren. Inmiddels is het weer wat rustiger, wind onder in de 20, maar nog veel water in de gangboorden.
Nog 875 mijl naar Port Vila (van de 1140), de kop is er al weer af, etmaal van 133.

Van winlink:
TIME: 2008/08/21 18:07
LATITUDE: 14-27.23S
LONGITUDE: 177-01.36W
COURSE: 244T
SPEED: 5.4
COMMENT: Towards Vanuatu, lots of wind, rough seas


Zaterdagmorgen 23 augustus 2008, dag 4 van de tocht naar Vanuatu

Van mij mag het ook wel een beetje minder. Vannacht stond het windmetertje regelmatig boven de 30 knopen, en dat is dan nog maar de schijnbare wind, de ware wind komt schuin van achteren en is dus nog wat krachtiger.

zee

Maar ik had weinig zeil laten staan voor de nacht, 3de rif erin plus een hoekje genua. Al met al zijn we dan ook niet echt snel opgeschoten, maar zo hoef je in ieder geval niet steeds je bed uit om de zeilen aan te passen. Ik heb dus ook nog best goed geslapen. Het weer is donker, grote wolkenmassa's bedekken de lucht. Maar het regent niet, al wordt dat ruimschoots gecompenseerd door overvliegend water als een grote golf met een knal tegen de boot aan breekt. Echt rustig is het hier dus niet. Ik leef dan ook uitsluitend binnen, met 2 luikjes vastgezet in de ingang. Wat lezen, eten maken, veel slapen, verder gebeurt er niet veel.

zee
Onverstoort trekt de Johanna zijn mijlen

Nog 737 mijl naar port Vila op Vanuatu, etmaal van 134.

Van winlink:
TIME: 2008/08/22 18:07
LATITUDE: 15-02.96S
LONGITUDE: 179-16.79W
COURSE: 257T
SPEED: 5.3
COMMENT: Towards Vanuatu, lots of wind, rough seas


 Zondagmorgen 24 augustus 2008, dag 5 van de tocht naar Vanuatu

Langzaamaan is de wind afgenomen. Gisteravond kwam hij nog maar zelden boven de 25 knopen en soms zelfs onder de 20 (schijnbaar). Toen heb ik voor de nacht vast al een flink stuk genua uitgerold. Vanochtend vroeg leek het me wel windstil, maar nog altijd 15 knopen op de meter (dwz 20 true).

zee

Zo zie je maar, alles is releatief. Inmiddels is de genua helemaal uit en staat het 2de rif te wachten tot ik hem er ook uithaal. Zo zeilen we nu weer prachtig, zelfs het zonnetje komt er weer bij.
Nog 593 mijl naar Port Vila, van de 1140, dus vrijwel op de helft. Dagafstand 147 mijl. Zie onder de positie zoals aan winlink doorgegeven vanmorgen. Valt je wat op? Juist de lengte is niet meer west maar oost, na ruim 2 jaar is de Johanna terug op het oostelijk halfrond.

TIME: 2008/08/23 18:11
LATITUDE: 15-35.61S
LONGITUDE: 178-15.81E
COURSE: 258T
SPEED: 6.1
COMMENT: Towards Vanuatu, more quiet now


 Maandagmorgen 25 augustus 2008, dag 6 van de tocht naar Vanuatu
 
Nu een stralende dag. Blauwe luchten, zon en hier en daar wat witte wolkjes. Ook de nacht was rustig, iets te rustig. Daardoor werd de slaap soms wat gestoord door klapperende zeilen. Een keer er uit geweest om de bulletalie (lijn die de giek naar buiten houdt) strakker te zetten, zodat de giek niet terug kan slaan.
Dan een ander onderwerp: indertijd kocht ik een Forward looking sonar van Interphase Technologies. Ik had beloofd te berichten over de ervaringen met dit apparaat. Dit is dus een dieptemeter die vooruit kijkt en op een scherm het bodemprofiel voor je weergeeft. Op zich doet die sonar het prima, je ziet vooral verticaal oprijzend koraal zo'n 50 meter vooruit. Maar dan zie je het koraal inmiddels met het blote oog meestal (als het licht goed is) ook al. Maar het ding is nu al voor de 2de keer stuk en
opnieuw opgestuurd naar Californie. Ze maken hem wel onder garantie maar de verzendkosten per DHL zijn hoog, nu al 4 keer dus. Verder heb ik hem in een jaar tijd pas 3 maanden kunnen gebruiken, verder onderweg en kapot, nu sturen ze hem naar Australie terug, anders geen betrouwbaar adres. Dit apparaat is dus nog geen doorslaand succes.
Nog 457 mijl naar Port Vila (van de 1140), etmaal van 133 mijl, wat minder dan wat ik gewend ben, te weinig wind.

TIME: 2008/08/24 18:05
LATITUDE: 16-15.51S
LONGITUDE: 176-03.32E
COURSE: 258T
SPEED: 5.6
COMMENT: Towards Vanuatu, good sailing


Dinsdagmorgen 26 augustus 2008, dag 7 van de tocht naar Vanuatu
 
En daar stond ik dan te schreeuwen, in mijn handen te klappen, met de armen zwaaien. Een solozeiler met oceanitus die psychiatrische hulp nodig heeft? Nee, een enorme Jan van Gent die in de late schemering keer op keer op mijn hoge zonnepaneel probeert te landen. Telkens maakte hij weer een rondje en kwam langzaam tegen de wind in aanglijden met zijn landingsgestel uit en leek zich van mijn tumult niets aan te trekken tot hij op het laatste moment dan weer een doorstart maakte. Want wat wil een Jan
van Gent daar. Juist, gratis meevaren en poepen. Een beetje poep al stelt het hele paneel buiten werking en op zee kan ik er niet bij om het schoon te maken. Met donker verdween het enorme beest. Laten we wel zijn, het schip is van mij en de zee van hem.
Verder een rustige dag zeilen. Weinig wind, maar omdat die half (dwars) inkomt neemt de wind die we voelen (de schijnbare wind) toe met de snelheid van het schip. En is de wind waarop je zeilt sterker dan de echte wind. Zo kwamen we toch nog redelijk vooruit.
Nog 297 mijl naar Port Vila, van de 1140. Etmaal van 133 mijl.

TIME: 2008/08/25 18:31
LATITUDE: 17-01.01S
LONGITUDE: 173-48.90E
COURSE: 251T
SPEED: 5.3
COMMENT: Towards Vanuatu, quiet weather


Woensdagmorgen 27 augustus 2008, dag 8 van de tocht naar Vanuatu

Eergisteren bij mooi weer de eerste windveren in de blauwe lucht. Gisteren een rode zonsopkomst. Beide de voortekenen van een volgend naderend front. En gisteravond was het zover, wind onderin de 20 knopen, donkere luchten overal. Rif gestoken. Toen ik de genua wilde indraaien zat de reeflijn muurvast, geen beweging in te krijgen. Met een loeiende wind en het voordek inmiddels onder het massieve water leek een tochtje naar voren ook geen goed vooruitzicht. Wat nu, juist, voor de wind weglopen en de rust keert weer. De terugklapperende genua zorgde er meteen voor dat de lijn weer vrij raakte op de drum. Alles opgelost. Maar rustig stabiel weer heb je hier dus niet. Iedere 3 tot 5 dagen trekken hier koufronten over, uitlopers van zware stormdepressies die in het diepe zuiden 50+ knopen wind geven, en hier nog de stuiptrekkinkjes vertonen die we de afgelopen reis ondervonden hebben. Op de inmarsat komt een continue reeks stormwaarschuwingen binnen, geldig voor de zuidelijker gebieden.
Maar inmiddels is de nacht weer voorbij, het ontbijt op en het weer redelijk, wind ook weer rustig met 15 knopen. Nog 188 mijl naar Port Vila (van de 1140).

TIME: 2008/08/26 18:49
LATITUDE: 17-21.77S
LONGITUDE: 171-31.83E
COURSE: 270T
SPEED: 6.0
COMMENT: Towards Vanuatu


Donderdagmorgen 28 augustus 2008, dag 9 van de tocht naar Vanuatu
 
Land in zicht! Een onrustige nacht. Middernacht veel wind, 2de rif gestoken, paar uur later AIS alarm, schip passeert in het zuiden, dan weer weinig wind, veel golven en ondanks dat alles toch nog even geslapen. Vanochtend vroeg weer een rif uit het zeil en kon de genua uitgeboomd, je blijft er druk mee. Maar inmiddels is het ontbijt op en het eiland Efate in zicht. De afstand is nog 55 mijl (naar de Q-ankerplaats, daar op de officials wachten, maar dat zal wel morgen worden), en ik heb nog ruim 10 uur voor het donker wordt, rond 19.00 is het donker. Hoewel de haven ook bij donker goed aan te lopen moet zijn doe ik het liever bij licht. En omdat de motor nu toch eerst een paar uurtjes moet draaien voor de stroom (sleepgenerator is de lijn bijna van door, eerst opnieuw aantakelen) heb ik de motor ook maar in z'n vooruit gezet, scheelt net dat knoopje extra.

Nog 55 mijl naar Port Vila, van de 1140.
TIME: 2008/08/27 18:43
LATITUDE: 17-49.20S
LONGITUDE: 169-13.02E
COURSE: 261T
SPEED: 4.8
COMMENT: Towards Vanuatu

Donderdagmiddag:

16.00 lokale tijd (weer een uur terug) loop ik nog mooi bij licht Port Vila aan. Het bootje van de quarantaine dienst komt langszij, of ik aan een boei wil, goed idee, ze varen me voor en helpen met afmeren. Wat een rust. De quarantaine formaliteiten zijn snel afgehandeld. Ze nemen alle verse spullen in beslag. Dat wil zeggen alles wat ik niet van te voren uit de koelkast gehaald had en veilig opgeborgen had. De schade blijft dus beperkt tot wat te zachte tomaten, uien en aan aagbebroken stukje kaas.

Al met al was dit een van de ruigste overtochten die ik me herinner. Zelden zo veel wind zo lang aanhoudend. Maar ook weer een snelle overtocht met een gemiddelde vaart van 5.7 knopen op de 1140 mijl.

afgemeerd
Afgemeerd in Port Vila

Inmiddels de website dus bijgewerkt. Let op: hierboven en ook op de vorige pagina (samoa2) zijn foto's toegevoegd.

Volgende pagina: Vanuatu