Vorige pagina                                                                                              Overzicht Rivieren en Kanalen


De Saône

Kaart van de route

Om een beter overzicht van de route te geven heb ik een kaartje beschikbaar met daarin aangegeven de route die we op het oog hebben. Deze route gaat via de Rhône, de Saône, le Canal des Vosges, het Canal de l'Est naar de Maas. Een alternatief is dat we via de Moezel en de Rijn varen, valt nog te bezien.
Voor de kaart klik hier (opent in een nieuw window).


Zaterdag 16 juli 2011, Tournus

Op de Saône stroomt het maar zwakjes en er zijn weinig sluizen, we schieten nu dus lekker op, vandaag halen we de 90 km. Ook is de
Saône kwa landschap gevarieerder dan de Rhône.

kasteel
Kastelen zijn er in alle maten, doe ons maar een kleintje

kasteeltje
Of een wat grotere?

Macon
Kade in Maçon

Toul
Afgemeerd in Tournus

Zondag 17 juli 2011, Verdun-sur-le-Doubs

Het lijkt alsof de herfst hier al begonnen is. Regen, koud en winderig. Als een echte motorboot hebben we ons aangepast en varen nu met de achtertent erop en alle flappen dicht. Behalve dan de achterflap waar de helmstok nog onderuit steekt. Zo blijven we droog en warm. Het uitzicht naar voren is redelijk door de Hallberg-Rassy ramen, al missen we een ruitenwisser. Het landschap rond de Saône is vandaag wat eentonig. Uitgestrekte bijna lege gebieden, wat bos langs de oevers en veel zwanen, soms ook velden met zonnebloemen. Nog steeds weinig scheepvaart, al nemen de vakantie-kanaalboten, vaak huurboten, in aantal toe. We passeren Chalon-sur-Saône, een grote wat onaantrekkelijke stad. In de middag meren we af in een zijrivier van de Saône, de Doubs, bij het plaatsje Verdun-sur-Doubs.

Doubs
Afgemeerd in de haven van Verdun-sur-Doubs, de punt van de Johanna nog net zichtbaar achter de Engels motorboot

Maandag 18 juli 2011, Auxonne

En iedere dag maar weer verder naar het noorden, we zijn nu al echt in midden Frankrijk. De route is betrekkelijk eentonig, het weer wisselend met buien en schitterende wolkenluchten.Om warm en droog te blijven varen we weer met de achtertent dicht, gaat prima. tegen de middag passeren we St-Jean-de-Losne, een kruispunt van de vaarwegen. Hier gaat het kanaal van Bourgondië naar het westen, het kanaal Rhône au Rhin naar het oosten en vervolgt de Saône zijn loop als petitte Saône.

Onderweg
De Johanna als motorschip

landschap Saone
Het had Nederland kunnen zijn

St-Jean-de-Losne
St-Jean-de-Losne

's Middags meren we af in Auxonne, een stadje met een oud centrum en uiteraard een middeleeuwse kathedraal

kathedraal Auxonne
De kathedraal van Auxonne


Volgende pagina Saône vanaf Auxonne