Vorige pagina                                                                                                                                                                                        Overzicht Australie

Donderdag 28 mei, op stap naar Kuranda

We gaan uit. Op 30 kilometer van Cairns in het binnenland ligt het plaatsje Kuranda, verscholen in de regenwouden. Naar Kuranda gaat een  rond 1890 gebouwde spoorlijn. Over die lijn rijdt nog altijd een soort museumtrein.


Loc
De trein naar Kuranda staat klaar op het station van Cairns


Loc
Onderweg naar Kurunda

brug
Veel bruggen in de spoorlijn zijn van hout

Kuranda is een populaire toeristische attractie bij Cairns. Oorspronkelijk een aboriginal nederzetting, maar eind van de 19de eeuw werd er goud gevonden en trokken er veel gelukszoekers heen. In de 60-er jaren van de vorige eeuw volgden de hippies. Die verkochten hun kunstnijverheid op een lokale markt, die zich tot een toeristische attractie heeft uitgebreid. Achter de stalletjes zie je hier en daar nog de grijze haren en soepjurken van hippies voor wie de tijd lijkt te hebben stil gestaan al zijn ze zelf wel oud geworden. Al met al een beetje te toeristisch voor ons, maar de omgeving van Kuranda met dichte goed behouden regenwouden is zeer de moeite waard.

Rivier
Wandeling langs de rivier in Kuranda

kabelbaan
Met de kabelbaan terug

Terug gaan we met de kabelbaan. Een oude trein mag dan leuk zijn, met z'n tweeen in de cabine van de kabelbaan over de boomtoppen van het regenwoud is een heel mooie ervaring.


uitzicht
Uitzicht vanuit de kabelbaan

Zaterdag 30 mei 2009, Cairns

We zijn inmiddels bijna landrotten geworden. Het nieuwe onderdeel voor de motor had gisteren al hier zullen zijn, maar TNT Express komt zijn beloftes niet na. Van Arnhem is het pakje naar het distributiecentrum in Luik gegaan. Daarna had de truck naar Schiphol vertraging, vliegtuig gemist waarna het 2 dagen op Schiphol is blijven liggen. Om dit uit te vinden heb ik met de meeste TNT vestigingen op het traject gebeld, wat de zending weer in beweging heeft gebracht Inmiddels is het pakket in Brisbane. Ik hoop het volgende week hier te hebben, dan kan ik de motor weer in elkaar zetten.

Voor de technici:
De demperplaat is een verende koppeling tussen motor en keerkoppeling. Hij vangt vooral bij lage toerentallen onregelmatigheden in de draaiing van de motor op zodat die niet op de schroefas overgebracht worden. Deze demperplaat heeft een geschiedenis. Vier jaar geleden rammelde de demperplaat bij lage toerentallen. Met de importeur van mijn Sole diesel gesproken (Allpa), ja, daar was een oplossing voor, een luxe demperplaat die beter veerde. Die heb ik besteld en gemonteerd. Er zitten kunststof elementen in die draaiingen over een grote hoek verend opvangen. Geen geratel meer. Maar inmiddels zijn de kunststof veerelementen uitgeveerd en slap geworden. Ik heb hem nu gedemonteerd en zelfs met de hand draai je hem zo maar tegen de stootnokken. Je kan er nog wel mee varen, maar het maakte een vreselijke herrie bij lage toeren. Deze "luxe" demperplaat is dus complete verspilling geweest van tijd en geld, met dank aan Allpa. Het ding is onbetrouwbaar, hij heeft de 1500 uur nog niet eens gehaald. Beter een beetje gerammel met de originele demper, die gaat tenminste niet echt stuk.
De uitlaat is inmiddels ook weer gerepareerd. Het lek was veroorzaakt door corrosie van het roestvrij staal. Tropenjaren tellen dubbel voor een boot, maar gelukkig kunnen ze hier wel lassen.

Maar Cairns is een goede plek om te vertoeven. We liggen in de jachthaven dicht bij het centrum. De stad is druk en gezellig met veel winkels en horeca en veel mensen op straat. Drommen toeristen en vooral veel jongelui die als backpackers Australie verkennen. Voor al die toeristen is Cairns een van de top-locaties. Vanuit Cairns vertrekken dagelijks vele boten, vliegtuigen en helicopters met toeristen naar de riffen om te kijken, te snorkelen of te duiken. Ook maken de meeste jachten op weg naar het noorden in Cairns een wat langere stop. Best een gezellige boel dus hier.

Maandag 1 juni 2009, Cairns

Vanmiddag is het pakje met het onderdeel voor de motor aangekomen. Ik heb alles meteen gemonteerd en de motort draait weer zoals het hoort.

Dinsdag 2 juni, Cairns

Vandaag de laatste boodschappen gedaan. Komende tijd zullen we weinig havens meer tegenkomen en ook geen winkels. We hebben dus zeker voor 6 weken voorraden ingeslagen en we zitten vol met diesel en water. Klaar voor vertrek. Alleen het weer werkt nog niet echt mee. Er zijn nog stormwaarschuwingen voor de noordelijke gebiedsdelen. Mor
gen zou het wat rustiger worden, we zullen zien.


Volgende pagina