wave4.avi (32466 bytes) Reisverslag

knopje.gif (1063 bytes)     vervolg reisverslag

knopje.gif (1063 bytes)        index reisverslag

Zondag 6 mei 2001, Bermuda
Douwe: Gisteren om 15.00 is Tom binnengelopen. Moe maar tevreden dat hij de haven had bereikt. Zie bijgaande foto.

 

Maandag 7 mei 2001, St. Georges, Bermuda
Douwe: Een diepe stormdepressie trekt komende nacht over Bermuda. Nu, maandagmiddag, komt hier aan de kade de windmeter al boven de 30 knopen. Voor vannacht worden vlagen van 45 tot 50 knopen verwacht. We zijn hier aan de kade op veel voorbereid, liggen vast in een web van lijnen  en hebben dwars 2 ankers uitgebracht om ons van de kade te houden. Herb karakteriseerde het weer als: “it’s boiling like a tropical system”. De meeste schepen buiten hebben geprobeerd Bermuda tijdig aan te lopen. Maar de catamaran Solitude is zojuist 80 mijl ten noorden van Bermuda ontmast en verlaten, opvarenden opgepikt door een containerschip. Omstreeks woensdag zou het weer verbeteren, donderdag mogelijk westenwind en wat rustiger zee.

 

Dinsdag 8 mei 2001, Bermuda
Douwe:
Nog steeds aan de kade in St. Georges. In de haven valt de wind nog wel mee, max. 35 knoop. We liggen goed maar het rolt wel erg. Bermuda Harbour Radio rapporteert wind van 40-45 knopen met vlagen van 50. Drie cruiseschepen kunnen niet aanlopen en zoeken beschutting in de luwte van Bermuda. Een Frans jacht is in nood ten NO van Bermuda en dreigt op de riffen te lopen, de reddingsboot is onderweg.
Straks haal ik Leo van het vliegveld, hopelijk kunnen we donderdag vertrekken.

 

Woensdag 9 mei 2001, Bermuda
Douwe:
Gisteren avond minderde de wind, opeens kalmte. Toen barstte een hevig onweer los, met heftige windvlagen uit het zuidoosten. Op slag lagen we pal lager wal. Hoewel het hier redelijk beschut is stonden er binnen de kortste keren golven van anderhalve meter. Hoewel ons anker goed hield en ons de meeste tijd goed van de buren afhield hebben we toch zijn stootlijst geraakt en gekraakt. Bij de Johanna is de verhaalklamp bakboord voor samen met een meter potdeksel (houten lijst over de romp/dek naad) afgerukt. Het ziet er slecht uit maar tast de zeewaardigheid niet aan. Heb het kapotte stuk afgezaagd, nu nog het andere stuk weer vastzetten en de gaten in het polyester vullen. Leo is overigens ook aangekomen, kon meteen al druk aan de slag.
Het weer ziet er nu beter uit, mogelijk vertrekken we morgen naar de Azoren.

 

Donderdag 10 mei 2001
Douwe: Vanmiddag vertrokken van Bermuda naar de Azoren.
Al 40 mijl afgelegd, mooi weer, wat hobbelige zee.

 

Vrijdag 11 mei 2001     datum:  05 11  1203  positie:  3259.00 Noord  06227.61 West   koers: 130  snelheid:  5 mijl p/h
Douwe:
Dag 2 op zee. De oversteek naar de Azoren is begonnen. Gisteren met een goed weerbericht vertrokken, voorlopig NW wind, we volgen de zuidkant van een depressie. Varen nu dubbelgereefd halve wind, 20-25 knopen. Zee hoog en wild, veel water over. Blijven voorlopig op 33 Noorderbreedte, daarboven te veel wind. Onrustige nacht gehad, paar zware buien. Doe het varen nog even solo, Leo is nog zeeziek.

19.30 uur
Leo lijkt wat op te knappen, rustiger weer maar weinig vooruitgang, veel stroom tegen.

 

Zaterdag 12 mei 2001   datum:  05 12  1312  positie:  3332.60 Noord  06019.46 West   koers: 056   snelheid:  6 mijl p/h 
Douwe: Dag 3. Vannacht draaide de wind naar west, pal achter. Om 01.00 bij maanlicht de boom in de genua gezet, Leo hielp met de schoten, bij dit soort acties is een tweede man erg handig. Verder goed geslapen vannacht. Lopen nu met stralend weer en rustige zee voor het lapje 6 knopen. Ook Leo's zeeziekte lijkt over te gaan, hebben gewoon samen zitten ontbijten. De Clin d'Oeil, Makaha en Avalon vertrekken vandaag uit Bermuda, Tom denkt volgende week klaar te zijn.

Het Atlantische project   

hap.cpt (75982 bytes)

knopje.gif (1063 bytes)

knopje.gif (1063 bytes)

    vervolg reisverslag

    voorafgaand reisverslag