Overzicht Europa

Vorige pagina

zondag 13 augustus 2006
Het is een lange ruk naar Oeiras, één van de jachthavens in de buurt van Lissabon, zo'n 50 mijl. Ik vertrek om 7.00 als de zon net op is.

Zonsopkomst bij vertrek uit Penische


Ondanks de gunstige weerberichten is er weer geen wind, de windmeter staat consequent op 5 knoop tegenwind, mijn eigen snelheid. Golven des te meer, een hoge deining uit het noorden met reeksen kleinere golven haaks daarop, het klappert weer alle kanten op. Waarom niet gewacht op goede wind? terechte vraag, maar je kan altijd wel blijven wachten, op een gegeven moment wil je weer verder. Ook zijn de havengelden in Portugal betrekkelijk hoog, steeds zo'n 20 euro per nacht, wachten is duurder dan de diesel die ik verstook met verder varen. Maar bij Lissabon zal ik wel wachten op een gunstige wind voor de oversteek naar Porto Santo en Madeira, maar daar is dan ook wat meer te doen. Met de hoge (2-3 meter) deining blijft het constant goed uitkijken naar vissersbootjes, tot op korte afstand zijn deze bootjes vaak onzichtbaar tussen de golven. Je ziet vlak bij dan opeens een hoofd boven water komen waar dan ook nog een lichaam aan vast zit dat op een boot blijkt te zitten. Op de !
kleinste bootjes zitten minstens met z'n zessen te vissen, einden van de kust en de dichtstbijzijnde haven. Dat vissen lijkt hier wel een nationale sport.

Als we de Taag aanlopen komt er wat wind uit het westen, met de stroom mee komen we nu snel aan in de marina van Oeiras, een gloednieuwe marina, misschien wel de keurigste en netste tot nu toe met supervriendelijk personeel. Alleen wat ver van winkels en openbaar vervoer, maar ja er is altijd wel wat. Meteen diesel getankt, de voorbereidingen voor de komende oversteek beginnen direct.

maandag 14 augustus 2006
Alles is nieuw hier in de haven, ook de wasmachines, alles is weer schoon. Ook de boot geschrobt, alle roet van de bosbranden is weer weg. 's Middags arriveren Marieke (onze dochter dus) en vriendin Naomi die aan het intererailen zijn op het Iberisch schiereiland. Even een rustpunt op de boot.

dinsdag 15 augustus 2006
Met de meiden naar Sintra, een historisch stadje even naar het noorden het land in. Sintra is omringd met kastelen die als zomerverblijf dienden voor de verschillende Portugese koningen, de één nog schitterender dan de andere. We bezoeken het Pena kasteel uitgebreid. 


Het Pena Palace
Het oude centrum van Sintra is vol met toeristen, maar daar is dan ook alle reden voor.

Het centrum van Sintra

Woensdag 17 augustus.
Van Oeiras naar Cascais gezeild met Marieke en Naomi. Hoewel de marina in Oeiras prachtig is, heeft Oeiras verder weinig te bieden. De meiden vonden het prachtig nog even te zeilen. 

Donderdag 18 augustus
Met de bijboot Marieke en Naomi naar het strand gebracht, scheelde een heel eind lopen met de zware backpacks. Weer een avontuur voor ze. Mooie droge landing op het strand vlak bij het station. Toen een douche in de duurste (29 euro) jachthaven waar ik ooit gelegen heb. IJskoud. Toen uitchecken, geklaagd, hoefde niet te betalen als ik maar snel vertrok. Lig nu prachtig voor anker in de baai van Cascais, schitterend uitzicht.

Straatbeeld in Lissabon

Volgende pagina