Overzicht Europa

vorige pagina

woensdag 23 augustus 2006

Gistermiddag kwam hier in de marina op Porto Santo een Duits schip van zo'n 37 voet aan. Ik hielp ze afmeren. Ze kwamen van Portugal. Hoe de reis geweest was. Hij: verschrikkelijk, vreselijke golven wel 3,5 meter hoog en dan die brekers! Zij: we zouden naar de Carib, maar mijn man wil niet meer. Ik heb ze wat gerustgesteld, de oceaan laat zich niet altijd van zijn slechtste kant zien. Daarna heb ik ze niet meer gezien, ik denk dat ze nog slapen. 

Ja, zo terugkijkend was het me het oversteekje wel. Zelden zo'n woeste zee getroffen, het derde rif had ik in al die tijd dat ik dit schip heb pas twee keer gebruikt, nu dus de derde keer, nooit eerder brekende kammen in de kuip.

Maar nu alweer een dag op Porto Santo, dagje formaliteiten, schoonmaken, boodschappen, niks doen en toch druk. Vandaag het eiland verder verkennen, Porto Santo wordt vervolgd.


donderdag 24 augustus
Porto Santo is het Schiermonnikoog van Madeira. Madeira heeft geen strand, Porto Santo heeft 10 km van het mooiste strand dat je maar denken kan. 

Het strand van Porto Santo


Er komt dan ook dagelijks een afgeladen veerboot met toeristen uit Madeira. Het binnenland van Porto Santo daarentegen is woest en onontgonnen, vooral het oosten. Gisteren een prachtige wandeling gemaakt rond de oostpunt van het eiland, een oude weg die nu alleen nog te voet begaanbaar is. 


De weg langs de oostpunt van Porto Santo

De oostkaap van Porto Santo

vrijdag 25 en zaterdag 26 augustus

De haven van Porto Santo met rechts het jachthaventje

Het weer is naar lokale begrippen slecht, bewolkt en harde wind. Fietstocht rond het eiland gemaakt. Bergachtig, omhoog veelal lopen, naar beneden lekker makkelijk. Woest en dor bergland, alle landbouw is verdwenen veel restanten van verlaten dorpen en overal aangelegde terrasstructuren op de bergen. Dit moet eens een bloeiend en groen eiland geweest zijn.

Verlaten boerenwoningen met ooit aangelegde landbouwterrassen

Zondag 27 augustus 2006

Hoewel de weerberichten nog steeds harde wind voorspellen is het ís ochtends rustig. Weg wezen dus, op naar Madeira. Als ik eenmaal buiten ben blijkt de zee nog vrij ruw, de wind nu aan de zwakke kant, maar toch is alles te zeilen. Prachtig zoals Madeira uit de nevels opdoemt, dat is het mooiste, nieuw land zien verschijnen, vreemde kusten langs.

 

Madeira doemt uit de nevels op

Onder Madeira neemt de wind weer toe, versnellingen door de hoge bergen. Als snel vaar ik weer dubbelgereefd en piekt de snelheidsmeter tot 10 knopen, veel te veel maar er is geen houden aan. Ondertussen dartelen de dolfijnen om de boot. Bij Funchal is het veel te ruw om te ankeren, maar gelukkig is er plaats in de jachthaven. Dubbelgemeerd aan een chique Fransoos die het helemaal niet leuk vindt om buren te krijgen.

 

Afgemeerd in Funchal

 

Funchal bij avond

Volgende pagina