Vorige pagina Phuket                                                                           Terug naar start pagina


Overzicht Indische Oceaan


kaart Indische Oceaan
Overzichtskaartje van de Indische Oceaan met de door de Johanna gevaren / te varen route

Indische Oceaan

We gaan naar huis! En om naar huis te gaan moeten de Johanna en ik eerst de Indische Oceaan oversteken. Twee routes komen in aanmerking: De ene route gaat via Kaap de Goede Hoop, dus om de zuidpunt van Afrika heen. Via de Kaap is het naar Nederland 13.500 mijl, dat is dus ongeveer 25.000 km. De andere route gaat via de Golf van Aden, Rode Zee en Middellandse Zee, die route telt 8.200 mijlen naar Nederland. Kwa afstand scheelt dat dus nogal wat.
De Rode Zee route heeft het nadeel dat je in de buurt van Somalie komt, met alle risicos van de Somalische piraten. De route via de kaap vermijdt de piraten, maar alleen indien je oostelijk en zuidelijk van Madagaskar omvaart. In de wateren ten noorden van Madagskar zijn ze afgelopen jaar juist actief geweest, temeer omdat daar geen oorlogsschepen van de coalitie opereren. Maar de route ten zuiden van Madagaskar voert door nogal woelige wateren, met regelmatig een pittig stormpje en hoge zeeen. Ook kwa planning zijn beide routes verschillend. Je begint met een gemeenschappelijk stuk, eerst ten zuiden van Sri Lanka langs tot ongeveer bij de Maldiven. Dat stuk moet je met de noordoost moesson varen, dat is nu, kan in februari ook nog maar hoe eerder hoe beter, de noordoost moesson kan zomaar ophouden , dan begint de overgangsperiode naar de zuidwest moesson met eindeloze windstiltes. Ga je dan door naar Aden en de Rode zee, dan past het allemaal precies. Maart en april zijn de beste maanden om de Rode Zee van zuid naar noord te varen, je kunt in een keer door. Ga je echter naar de Kaap, dan heb je te maken met het cycloonseizoen op het zuidelijk halfrond. Dat duurt tot begin mei, hoewel het soms wat eerder al over lijkt. Je hebt dan dus een maand of twee over, die je op Chagos kunt doorbrengen. Chagos is een door Engeland geannexeerde archipel in de centrale Indische Oceaan. Het hoofdeiland is Diego Garcia, met een grote Amerikaanse militaire basis. Absoluut verboden gebied, inclusief de wijde omtrek. Een paar andere atollen mogen met toestemming van de Engelsen wel bezocht worden, wel van te voren een permit in Londen aanvragen. Die permit heb ik voor de zekerheid al aangevraagd. De oorspronkelijke bewoners zijn in de 50-60 er jaren van de vorige eeuw door de Engelsen gedeporteerd naar Mauritius en inmiddels bijna uitgestorven. Het is daar paradijslijk mooi, maar er is dus verder helemaal niets, behalve dan andere jachten, die een hele "community" schijnen te vormen, kompleet met zangkoortjes en volleybal competities.
Maar de keuze is dus moeilijk: neem je de risico's van de kapers of trotseer je de zeeen rond Zuid Afrika. Afgelopen jaar zijn er in totaal 3 jachten door kapers overmeesterd. Een duits jacht in de Golf van Aden, fransen (de Tanit) voor de kust van Somalie, en een engels schip (de Lynn Rival) bij de Seychellen. De duitsers zijn na betaling van losgeld (vermoedelijk door de duitse regering) vrijgekomen, de Tanit is door franse mariniers bevrijd waarbij de kapitein om het leven gekomen is en de engelsen zitten nog vast in Somalie. Maar in de Golf van Aden zelf is dus vorig jaar maar een jacht gekaapt. Jaarlijks passeren naar schatting 200-300 jachten in beide richtingen de Golf. Je kunt dus stellen dat 1 op de 500 jachten vorig jaar in de golf van Aden is gekaapt. Dat is nog steeds een aanzienlijk risico vergeleken met de hoge mate van veiligheid die we nastreven. Overigens is het aantal kapingen in de maanden februari en maart de afgelopen jaren klein geweest, dan waait de NO moesson en de kapers kunnen dan moeilijker opereren in hun kleine snelle boten.
Zelf heb ik besloten het nog even aan te zien en ook de activiteiten van de kapers nauwgezet te volgen. Zo krijg ik dagelijks op de inmarsat een overzicht van alle incidenten rond Somalie met details van de posties. Pas als ik Sri Lanka voorbij ben moet ik daadwerkelijk een koers uitzetten via de ene of de andere route.

Onderstaande links worden ingevuld naarmate de reis vordert

Indische Oceaan 1

Indische Oceaan 2