Overzicht Carib

Vorige pagina

Los Roques

Van Blanquilla naar Los Roques is 115 mijl. Onderweg zullen we Orchilla passeren, dit eiland is verboden gebied, inclusief een uitgebreid stuk zee er omheen. Los Roques is een koraal atol dat eigenlijk in de Pacific thuis hoort, dat betekent wel dat je er met licht moet aankomen om op het oog je weg tussen de riffen te vinden. "Eyeball your way in" zoals Chris Doyle dat uitdrukt. We vertrekken rond het middaguur, zodat we als we hard gaan de volgende dag na zonsopkomst aankomen en als we langzaam gaan toch nog voor zonsondergang een ankerplaats kunnen bereiken. We hebben een rustige nacht met een stevig windje.


Aanloop Los Roques
Aanloop van Los Roques, voor de wind op het land af, rechts van de vuurtoren moet een doorvaart in het rif zijn

 Tegen de ochtend zien we de eerste contouren van land. We sturen aan op een vuurtorentje (zonder licht) ten noorden waarvan de doorvaart in het rif moet zitten. Let op: de posities op de kaart kloppen niet met de GPS, vaar je puur op je waypoint af dan beland je op de riffen. Later zien we de doorvaart, links een rotsige punt, rechts de branding op het rif en daartussendoor moet je varen. De beschrijvingen van Doyle kloppen hier overigens uitstekend.


Los Roques
Voor anker achter het rif van Los Roques

Achter het rif is een vaarroute langs en tussen kleinere koraalbanken, duidelijk zichtbaar in de ochtendzon door het heldere water. Bij een mangrove-eilandje vinden we een rustige ankerplaats op een strookje zand. Aan de horizon breekt de branding op he rif, pelikanen duiken in het water, verderop het silouette van het wrak van een gestrande kotter (op de foto net rechts van de Johanna).

Landing op het rif
Landing op het buitenste rif

tussen de riffen
Op het oog zoeken we onze weg tussen de riffen

ondieptes
Aan de kleur van het water zijn de ondieptes duidelijk te herkennen

Tussen de riffen varen we naar een baai tussen de eilandjes Caja Remanso en Felipe, net ten zuiden van Carenero in het noordwesten van Los Roques.

Voor anker bij felipe
Voor anker bij Felipe

Vanuit deze baai varen we met de bijboot naar Carenera waar vissers een paar optrekjes hebben.

Strand  Carenero
Strand op Carenero


Vissersdorp
Nederzetting van vissers op Carenero

Maar al snel en eigenlijk veel te vroeg moeten we verder richting Bonaire en Curacao, maar eerst bezoeken we nog Islas de Aves de Barlavento

Volgende pagina